MENU

Spomienka na obete nehody An-24V

Dňa 19. januára 2006 otriasla Slovenskom najväčšia letecká tragédia v jeho histórii. Na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce sa zrútil vojenský špeciál Antonov An-24V (ev. č. 5605), ktorý viezol slovenských vojakov z Kosova po návrate z misie KFOR.

K symbolickým 42 dubovým stĺpom, ktoré stoja na mieste havárie, si dnes ich pamiatku prišli uctiť minister obrany SR Jaroslav Naď, štátny tajomník MO SR Marian Majer a náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko.

„Stretávame sa tu po 16 rokoch od chvíle, ktorá otriasla naším rezortom – pracovnými aj osobnými životmi, celým Slovenskom aj našimi spojencami. Čas letí, ale bolesť ostáva a rovnako tak aj prázdne miesta po kolegoch, priateľoch a príbuzných, ktorí na tomto mieste stratili svoj život,“ uviedol pri pamätníkoch padlých vojakov a vojačiek minister J. Naď.

„Týchto 39 mužov a 3 ženy z našich radov zahynulo počas aktívneho plnenia služby vlasti a služby v prospech mieru a pokoja vo svete. Preto ostanú navždy zapísaní nielen v pamäti svojich blízkych ale aj v pamäti našej vlasti, moderného samostatného Slovenska. Česť ich pamiatke,“ povedal J. Naď na margo obetí, ktoré zasvätili život plneniu vojenskej prísahy – chrániť našu vlasť aj za cenu tej najvyššej obete. Zároveň vyslovil porozumenie pre pretrvávajúcu bolesť všetkých blízkych a pozostalých, ktorým vyšiel v ústrety odtajnením vyšetrovacieho spisu k havárii ešte v roku 2020.

„Po 16 rokoch je strata našich kolegov stále citlivá, zároveň však čas, ktorý uplynul, je dosť dlhý, aby sme našli zmierenie a každý stratený život zostáva pre nás rovnako vzácny. Všetky letecké katastrofy sú súhrnom množstva okolností, ktoré nikdy neumožňujú jednoznačne stanoviť vinníka. Pre mňa osobne sú rovnakými hrdinami vojaci, ktorí stratili životy pri návrate po úspešnom splnení úloh v operácii, ako aj posádka lietadla, ktorá si plnila služobné povinnosti podľa najlepšieho vedomia a svojich znalostí a skúseností,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko.

Pietna spomienka pokračovala za účasti verejnosti pri Pamätníku obetiam leteckého nešťastia v obci Hejce, ktorej vedeniu a obyvateľom minister J. Naď poďakoval za dlhoročné zachovávanie a starostlivosť o spomienku na padlých slovenských vojakov. Obci Hejce za to udelil Pamätnú medailu ministra obrany III. stupňa.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Spomienka pri pamätníku tragicky zosnulých kolegov
Pietna spomienka v Hejciach
Pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 77. výročia oslobodenia mesta Rožňava a 16. výročia leteckej tragédie vojenského lietadla AN-24 v obci Hejce

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.