MENU

Slovenská delegácia si vo Francúzsku

pripomenula obete padlé v bojoch SNP


Pri príležitosti oficiálnej návštevy ministra obrany SR Jaroslava Naďa vo Francúzsku zorganizovalo Veľvyslanectvo SR vo Francúzsku v spolupráci so slovenským a francúzskym rezortom obrany v Katedrále St. Louis v Paríži bohoslužbu za Francúzov, ktorí padli v bojoch Slovenského národného povstania. Rekviem sa uskutočnilo v nadväznosti na úmrtie posledného z nich, ktorým bol 92-ročný Roger Naël.

„Pomoc Francúzov bojujúcich po boku Slovákov za slobodu a demokraciu spája naše krajiny vzácnym putom priateľstva. Česť pamiatke francúzskych hrdinov, ktorí padli v boji za spoločné hodnoty, ich obetu si ceníme a nikdy nezabudneme,“ uviedol dnes minister obrany SR Jaroslav Naď.

V Katedrále St. Louis, ktorá je súčasťou parížskej Invalidovne, po prvýkrát v histórii vystúpil slovenský generálny duchovný ekumenickej služby OS SR plk. Viktor Sabo, ktorý predniesol homíliu. Pri tejto príležitosti vyjadril podporu slovenským a francúzskym vojakom a venoval spomienku všetkým padlým a obetiam slovenského odboja.

Minister obrany J. Naď si dnes spolu s delegáciou vo Francúzsku, konkrétne v meste Meudon a na námestí 16. obvodu Paríža uctia osobitne aj pamiatku gen. M. R. Štefánika, ktorý tu začal svoje pôsobenie ako astronóm v roku 1904.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Súvisiace články:
Na osobnosť a odkaz generála M. R. Štefánika nezabúdajú ani vo Francúzsku
Spomienka na protifašistický odboj 1. československej divízie vo Francúzsku
Čestná stráž na potulkách Francúzskom

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.