MENU

Minister Naď vzdal pri „bráne slobody“

hold hrdinom Karpatsko-duklianskej operácie


Predstavitelia Ministerstva obrany SR a velenie Ozbrojených síl SR si dnes pripomenuli 77. výročie Karpatsko-duklianskej operácie. Pamiatku hrdinov, ktorí zahynuli počas jednej z najkrvavejších operácií druhej svetovej vojny si ku Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle a ďalším pietnym miestam vo Svidníku prišiel uctiť aj minister obrany SR Jaroslav Naď.

„Počty padlých v tejto operácií prinášajú zimomriavky aj po 77 rokoch. Nech sú tieto zmarené životy večným mementom hrozby, ktorú predstavuje extrémizmus, rasizmus a iné nenávistné prejavy. Slovenská zem je zmáčaná krvou hrdinov, ktorí sa tomuto zlu postavili – pre nás,“ zdôraznil minister obrany SR Jaroslav Naď. Pamiatku hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie si dnes preletom vojenskej techniky ponad pamätník na Dukle uctili aj Vzdušné sily OS SR.

Minister obrany SR pri príležitosti 77. výročia Karpatsko-duklianskej operácie udelil Pamätnú medailu ministra obrany SR II. stupňa (strieborná) Františkovi Orlovskému, ktorý sa k partizánom pridal ako šestnásťročný a počas druhej svetovej vojny bol súčasťou Hornonitrianskej partizánskej brigády kapitána Jozefa Trojana. „Práve vďaka odvážnym mužom ako on dnes žijeme v mieri a v slobode. Preto nielen z úcty k ich činom, ale tiež pre budúcnosť ďalších generácií musíme tieto hodnoty zachovávať,“ dodal minister.

Karpatsko-duklianska operácia trvala od 8. septembra do 28. októbra 1944 ako súčasť Východokarpatskej operácie. Jej zámerom bolo rozbitie síl nemeckej skupiny armád v predhorí Karpát a rýchly prechod karpatskými hrebeňmi na Slovensko s cieľom poskytnúť pomoc Slovenskému národnému povstaniu. Hranice Slovenska dosiahli ako prvé 20. septembra jednotky pravého krídla 1. gardovej armády. 6. októbra 1944 prešli definitívne na územie Slovenska aj jednotky 1. čs. armádneho zboru. Po preniknutí do priestoru južne od priesmyku bol však ich postup zastavený.

Išlo o najťažšiu operáciu na našom území. Na oboch stranách frontu si vyžiadala veľké obete – na strane sovietskej 38. armády bolo 13 264 padlých, zomrelých a nezvestných. Ďalších 48 750 vojakov bolo ranených, resp. v ťažkých klimatických a hygienických podmienkach chorých. Svobodov 1. čs. armádny zbor mal 1630 padlých, zomretých a nezvestných. Ďalších 4 069 príslušníkov zboru bolo ranených. Nepriateľské straty sa odhadovali až na 52 000 padlých a ranených.

Po pietnej spomienke na Dukle sa dnes minister obrany J. Naď zúčastnil aj na tichom pietnom akte kladenia vencov k soche armádneho generála Ludvíka Svobodu a pri Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie a 77. výročie Karpatsko-duklianskej operácie
Vyhliadková veža na Dukle je po rekonštrukcii opäť dostupná verejnosti, obnovou prešli aj tanky v Údolí smrti

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.