MENU

77. výročie oslobodenia prvej slovenskej obce

si rezort obrany pripomenul aj preletom vrtuľníkov


Kalinov bol v septembri 1944 prvou slovenskou obcou oslobodenou spod vplyvu nacistického Nemecka. Na spomienkových oslavách pri tejto príležitosti sa v sobotu 18. septembra v obci pri pamätníku Oslobodenia v mene rezortu obrany zúčastnil generálny riaditeľ sekcie legislatívy a práva Ministerstva obrany SR Daniel Bednár.

„Dianie v druhej polovici septembra 1944 práve tu, v Kalinove, spomedzi všetkých miest a obcí na území Slovenska, predznamenalo blížiaci sa koniec druhej svetovej vojny, ktorá je až do dnešného dňa najťažšou vojnou a najväčším konfliktom, aký Európa a svet zažili. O jej krutosti, o strate ľudskosti a najmä o stratených životoch dodnes svedčia pamätníky v mestách a obciach po celej Európe a rovnako aj u nás na Slovensku,“ zdôraznil generálny riaditeľ sekcie legislatívy a práva MO SR D. Bednár.

Pripomenul tiež, že ani v súčasnosti nie je sloboda a mier samozrejmosťou. „Preto si vážim všetkých, ktorí dnes prišli vzdať úctu a hold všetkým padlým osloboditeľským vojakom a tiež miestnym obyvateľom,“ povedal.

Súčasťou dnešných spomienkových osláv v Kalinove bol aj pietny akt kladenia vencov, prelet leteckej techniky Vzdušných síl OS SR – vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a Mi-17 a tiež koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica. Vojnové udalosti z roku 1944 v Kalinove celoročne pripomína historická vojenská technika rozmiestnená na území obce, ktorú na tento účel zapožičal Vojenský historický ústav.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Súvisiace články:
Účasť vojenských múzejníkov na oslavách 77. výročia oslobodenia Kalinova
Oslavy 77. výročia oslobodenia obce Kalinov – prvej oslobodenej obce na území bývalého Československa

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.