MENU

Prelomenie Hrona 2021

V sobotu 21. augusta 2021 sa uskutočnilo podujatie pod názvom Prelomenie Hrona v obci Veľké Kozmálovce v tekovskom regióne. Organizátori sa snažili priblížiť dobové udalosti spred vyše trištvrte storočia formou dynamických ukážok.

Popri oživenej histórii z dielne klubov vojenskej histórie sa na podujatí vo veľkej miere podieľali Ozbrojené sily SR. Návštevníkom predviedli útok mechanizovanej čaty na bojových vozidlách pechoty a ukážku boja z blízka. Rovnako pútavou ukážkou prispeli aj príslušníci Vojenskej polície.

Na podujatí boli pripravené aj statické ukážky prostredníctvom prezentačných stánkov rezortu obrany. V tejto sekcii mal svoje miesto i prezentačný stan Vojenského historického ústavu s dočasnou výstavou ručných palných zbraní.

Múzejní pracovníci z Vojenského historického múzea z Piešťan vybrali pre verejnosť príťažlivý súbor zbierkových predmetov. Návštevníci tu predovšetkým ocenili možnosť z blízka si prehliadnuť a poťažkať vybrané exponáty. Nakoľko bolo podujatie zamerané na obdobie konca II. svetovej vojny, najväčší obdiv pútala nemecká automatická karabína MKb-42 (H). Pozornosť pritiahol i československý guľomet vzor 26, či sovietska odstreľovačská puška Mosin 1891/30.

Vojenské historické múzeum i touto formou sprostredkovalo časť svojej zbierky priamym kontaktom s verejnosťou, pričom si mnohí návštevníci odniesli zaujímavý zážitok i peknú fotografiu s dobovou výzbrojou.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Vojenský historický ústav Bratislava /r

Súvisiaci článok:
2. ročník rekonštrukcie bojov na Hrone aj za účasti levických vojakov

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.