MENU

77. výročie Slovenského národného povstania

Na oslavách 77. výročia Slovenského národného povstania sa včera v Banskej Bystrici zúčastnili spolu s troma najvyššími ústavnými činiteľmi Slovenskej republiky aj predstavitelia rezortu obrany - minister obrany Jaroslav Naď, štátny tajomník Marian Majer a náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko. Slávnostné podujatie už tradične odštartovalo preletom leteckej techniky vzdušných síl - viacúčelových vojenských vrtuľníkov UH-60M Black Hawk.

„V našich, ale aj v európskych dejinách protifašistického odporu je Slovenské národné povstanie zapísané ako dôležitý, neprehliadnuteľný historický fakt. Dnešný deň je mementom hrdinstva, odvahy a nebojácnosti – práve tieto pojmy najlepšie vystihujú našich hrdinov a ich činy počas národného boja za oslobodenie. Česť ich pamiatke,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň vzdal hold všetkým, ktorí v bojoch 2. svetovej vojny prišli o svoje životy.

Rezort obrany v súčasnosti eviduje celkovo 315 žijúcich účastníkov národného boja za oslobodenie. Z uvedeného počtu má 45 osôb na základe žiadosti priznané postavenie vojnového veterána.

V Banskej Bystrici sídlilo veliteľstvo 1. čs. armády na Slovensku. Jeho úlohou bolo brániť povstalecké územie, na ktorom žilo približne 1,7 milióna obyvateľov a rozprestieralo sa na ploche 20 000 kilometrov štvorcových, a to až do príchodu sovietskej Červenej armády. Počas druhého mesiaca bojov dosiahli povstalecké ozbrojené sily súhrnný stav cca 77 500 osôb. Napriek vojenskej porážke z októbra 1944 nedošlo k úplnému zničeniu ani ku kapitulácii či skončeniu organizovaného ozbrojeného odporu. Ten pokračoval partizánskym spôsobom boja až do definitívneho oslobodenia Slovenska.

Ozbrojeným protifašistickým vystúpením v Slovenskom národnom povstaní sa slovenský národ zaradil medzi pokrokové demokratické sily protihitlerovskej koalície, vybojoval si rozhodujúce predpoklady pre vytvorenie novej, vlastnej demokratickej štátnosti, položil základy novej národnej a štátnej idey postavenej na tradíciách antifašizmu, demokratizmu a humanizmu.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
J. Naď: Slovenské národné povstanie si zaslúži stále miesto v živej pamäti národa
77. výročie Slovenského národného povstania Deň, keď zaznelo heslo „Začnite s vysťahovaním“

Oslavy 77. výročia SNP v Skýcove a Zlatne
Slávnostný nástup v ZZ II. pri príležitosti výročia SNP a Ústavy SR
Spoločný nástup veliteľstva k výročiu Slovenského národného povstania a k výročiu prijatia Ústavy Slovenskej republiky
V Sliači si pripomenuli historické výročia otvorením parku Tri Duby, jeho súčasťou je aj stíhacie lietadlo MiG-21 Vojenského historického ústavu
Minister Naď vzdal na vrchu Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši hold hrdinom SNP a uctil si pamiatku vojakov, ktorí zahynuli v zahraničí pri plnení služobných úloh
Minister obrany J. Naď povýšil vojnového veterána: Hviezdy na výložkách Š. Štefloviča odrážajú tvár a činy skutočného hrdinu
Minister J. Naď si na Jankovom vŕšku pripomenul pamiatku hrdinov SNP
77. výročie SNP si minister obrany pripomenul aj v obci Skároš a v Michalovciach
Oslavy SNP vo Zvolene
Slávnostný nástup
Príslušníci Veliteľstva pozemných síl si pripomenuli 77. výročie SNP a 29. výročie prijatia Ústavy SR
77. výročie Slovenského národného povstania v Prešove
Slávnostný nástup príslušníkov vrtuľníkového krídla
Spomienkové stretnutie v meste Sliač a Zvolen pri príležitosti 77. výročia Slovenského národného povstania
Príslušníci SLOVCON v operácii UNFICYP si pripomenuli významné medzníky národných dejín

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.