MENU

Odkaz gen. Štefánika je prameňom hodnôt,

ktoré musíme vždy chrániť


Vzdať hold jednej z najvýznamnejších osobností novodobých dejín Slovenska, ktoré formovali slovenskú identitu – generálovi M. R. Štefánikovi, prišli dnes pri príležitosti 141. výročia jeho narodenia do rodnej obce Košariská minister obrany SR Jaroslav Naď a ďalší predstavitelia rezortu obrany a ozbrojených síl.

„Odkaz generála Štefánika je prameňom univerzálnych hodnôt, ktoré musíme za každých okolností chrániť. Pretože aj v súčasnosti majú pre našu spoločnosť nespochybniteľný význam a životnú dôležitosť. Práve vďaka hodnotám, akými sú sloboda a demokracia, dnes môžeme písať úspešný príbeh slovenskej štátnosti,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Dodal, že svoje trvalé miesto v dejinách Slovenska si vybojoval nielen ako vedec, vojak, diplomat a zástanca národných a sociálnych práv Slovákov, ale aj ako neobyčajný človek, ktorý mal jedinečnú schopnosť napĺňať svoje ambiciózne sny.

Medzi najväčšie zásluhy jediného ministra vojny Československa patrí jeho kľúčová úloha pri formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas 1. svetovej vojny, čím sa zároveň významne pričinil o vznik prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Slovenský astronóm, diplomat, či politik – gen. M. R. Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v obci Košariská. Tragicky zahynul pri prílete na letisko neďaleko Vajnor v Ivanke pri Dunaji.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Súvisiace články:
Výročie narodenia generála Milana Rastislava Štefánika v dopravnom krídle Kuchyňa
141. výročie narodenia Milana Rastislava Štefánika

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.