MENU

Festival múzeí na Slovensku 2021

V dňoch 27. a 28. júna 2021 sa uskutočnil už 17. ročník Festivalu múzeí, ktorý je tradičným podujatím Zväzu múzeí na Slovensku. Jeho poslaním je vzájomné zdieľanie výsledkov odbornej a popularizačnej práce múzeí. Záštitu nad organizáciou podujatia prevzalo Považské múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Tohtoročnou novinkou bola aj prezentácia činnosti múzeí širokej verejnosti.

Prvý deň festivalu, 27. júna, sa uskutočnil na pôde Považského múzea, v prekrásnom prostredí areálu Budatínskeho hradu, kde múzejníci prezentovali svoju odbornú činnosť nielen kolegom z „brandže“, ale i širokej verejnosti. Návštevníci mohli stráviť príjemné chvíle v múzejnom mestečku, stretnúť sa s múzejníkmi z celého Slovenska a získať niekoľko inšpirácií na letné dovolenky a výlety na Slovensku.

K zaujímavému programu podujatia prispel i bratislavský Vojenský historický ústav prostredníctvom múzejníkov z Vojenského historického múzea v Piešťanoch. Popri prezentácii vybraných zbierkových predmetov z fondu Vojenského historického múzea v Piešťanoch bola v ponuke pestrá paleta publikácií a propagačných materiálov pochádzajúcich z vydavateľskej činnosti Vojenského historického ústavu.

K prezentačnému stánku Vojenského historického múzea návštevníkov akcie už z diaľky priťahoval zbierkový predmet – výukový rez protitankovej riadenej strely. Jedna z jeho častí – periskopický zameriavač na navádzanie strely očaril najmä deti, ktoré si cez jeho optiku mohli pozrieť okolie. Mnohí návštevníci po predstavení činností oboch múzejných oddelení Vojenského historického múzea avizovali návštevu našich expozícií v Piešťanoch, Svidníku a na Dukle. Po skončení prezentačnej činnosti si múzejníci prezreli expozíciu a priestory Budatínskeho hradu, ktorý bol počas akcie sprístupnený pre širokú verejnosť.

Druhá časť festivalu pokračovala o deň neskôr, v Sobášnom paláci v Bytči, za účasti viac ako 50 múzeí.

V rámci bohatého programu bola pre múzejníkov pripravená aj zaujímavá odborná prednáška na tému „Za dverami múzea – čo sme robili, keď sme nerobili“, týkajúca sa činnosti múzea počas pandémie ochorenia Covid-19. Zároveň sa v Sobášnom paláci uskutočnilo aj stretnutie riaditeľov jednotlivých členských múzeí Zväzu múzeí na Slovensku, a to aj za účasti predstaviteľov Žilinského samosprávneho kraja.

Výborne zorganizované podujatie motivovalo múzejníkov k prehĺbeniu vzájomnej komunikácie, ako aj k nadväzovaniu nových kontaktov. Zároveň si múzejníci „odniesli“ nové poznatky a skúsenosti.

Organizátorom tohto zaujímavého kultúrno-spoločenského podujatia, zamestnancom Považského múzea, vyjadrujeme naše uznanie za výborne zorganizované špecializované múzejné podujatie.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Vojenský historický ústav Bratislava /r

Súvisiaci článok:
Múzejníci z Vojenského historického múzea sa predstavili v Hornej Borši

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.