MENU

V Badíne sa uskutočnilo slávnostne odhalení

pamätníka československých legionárov


Minister obrany SR Jaroslav Naď sa dnes v obci Badín zúčastnil na slávnostnom odhalení pamätníka československých legionárov. Ide o vernú repliku monumentu z roku 1935 venovaného vojakom padlým v bojoch o Slovensko proti maďarskej červenej armáde v roku 1919. V období vojnového slovenského štátu bol pamätník značne poškodený a následne úplne odstránený komunistickým režimom.

„Pamätník stojí na mieste, kde sa pred 102 rokmi uskutočnili pamätné boje československých legionárov. Vďaka ich odvahe a odhodlaniu sa podarilo zastaviť postup maďarských boľševických vojsk. Na príkoria minulosti a v prvom rade na hrdinov, ktorí sa postavili na obranu svojej vlasti nesmieme nikdy zabudnúť, a to aj s dôrazom na totalitami poznačený osud samotného pamätníka,“ povedal minister obrany J. Naď.

Šéf rezortu obrany zároveň ocenil iniciatívu starostu obce Badín, významnú podporu Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany ČR, ktoré zastupuje bývalé československé légie, ako aj odborné konzultácie s Vojenským historickým ústavom. „Poďakovanie patrí všetkým, ktorí prispeli k realizácii obnovy pamätníka vrátane autorov a v neposlednom rade miestnym obyvateľom, vďaka ktorým príbeh tohto monumentu ostal v živej pamäti a vďaka ktorým ho dnes môžeme po obnove opäť odhaliť,“ vyzdvihol.

Pamätník je spomienkou na kľúčovú operáciu z roku 1919 pod vedením generála Josefa Šnejdárka. Ten sa spoločne s generálom M. R. Štefánikom, ako príslušník cudzineckej légie, podieľal aj na budovaní československých légií vo Francúzsku. Súčasťou obnoveného monumentu, rovnako ako pôvodného od banskobystrickej firmy Horn, je kríž so štvorcami a názvami čs. plukov a práporov, ktoré v lokalite Badína bojovali.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /red
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.