MENU

Slovenský delostrelci v Lotyšsku

zvyšujú svoje spôsobilosti


Dňa 8. júna 2021 sa vo výcvikovom priestore Adaži v rámci aktivít na zvýšenie vycvičenosti bojovej skupiny (BG) uskutočnilo cvičenie „Scooter control“ zamerané na navádzanie a opravy paľby delostrelectva z vrtuľníka. Zároveň to bolo posledné a rozlúčkové cvičenie rotácie 21-01.

Cieľom cvičenia „Scooter Control“ bolo preveriť a upevniť potrebné zručnosti predsunutých pozorovateľov, ktorí navádzali paľbu z vrtuľníka a taktiež precvičiť palebnú batériu 155mm ShKH Zuzana v plnení palebných úloh tohto typu.

Na príprave a organizácii cvičenia „Scooter Control“ sa podieľali aj príslušníci slovenského kontingentu zo skupiny koordinácie palebnej podpory spolu s kanadskými kolegami z eFP BG. Navádzanie našich „Zuzán“ z vrtuľníka precvičili predsunutí pozorovatelia z kanady, španielska, talianska a dvaja príslušníci slovenského kontingentu – náčelník skupiny koordinácie palebnej podpory kpt. Martin Staško a veliteľ prieskumného družstva rtn. Martin Fogoš.
Náčelník skupiny koordinácie palebnej podpory kpt. Martin Staško, ktorý si reálne vyskúšal navádzanie z vrtuľníka zhodnotil, že palebná batéria a jej prieskumné súčasti sú schopné a pripravené plniť aj takéto špecifické úlohy ktoré sa od nás vyžadujú v medzinárodnom prostredí.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: eFP SLOVCON, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.