MENU

Štátny tajomník Marian Majer rokoval

s námestníkom Thomasom Silberhornom


Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer prijal na pôde rezortu obrany námestníka ministerky obrany Spolkovej republiky Nemecko Thomasa Silberhorna. Témou včerajšieho rokovania boli modernizačné projekty Ozbrojených síl SR, možnosti spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti a hybridných hrozieb, či zapojenie do misií a operácií medzinárodného krízového manažmentu. Počas stretnutia zároveň diskutovali aj o spolupráci v rámci EÚ a NATO.

„Spolková republika Nemecko je strategickým partnerom Slovenska, platí to aj v tak kľúčovej oblasti, akou je obrana a bezpečnosť, čo potvrdzuje aj vysoká úroveň a rozsah bilaterálnej spolupráce v tejto oblasti,“ povedal štátny tajomník Marian Majer. Ako ďalej priblížil, Ministerstvo obrany SR sa v súčasnosti podieľa na príprave nového akčného plánu s Nemeckom, ktorý by mal posilniť bilaterálnu spoluprácu medzi oboma rezortmi obrany. Zároveň ocenil spoluprácu s príslušníkmi nemeckých ozbrojených síl, ktorí plnia úlohy v rámci NFIU (Styčný tím pre integráciu síl NATO) na Slovensku.

Témou rozhovoru boli tiež aktuálne plány a vízie rezortu obrany. Pri tejto príležitosti predstavil štátny tajomník Majer námestníkovi Silberhornovi priority v oblasti modernizácie Pozemných a Vzdušných síl Ozbrojených síl SR, ako aj plánované akvizície novej techniky. Predstavil mu tiež pripravovaný Akčný plán pre boj s hybridnými hrozbami, ktorého je rezort obrany hlavným koordinátorom.

V závere stretnutia ocenili obe strany účasť príslušníkov ozbrojených síl na misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu, predovšetkým úspešné pôsobenie slovenských vojakov na nemeckej fregate v Stredozemnom mori v už ukončenej operácii EUNAVFOR MED Sophia, ako aj potenciálne pokračovanie tejto spolupráce v operácii EUNAVFOR MED Irini v priebehu nasledujúceho roka.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.