MENU

V modrých baretoch pôsobilo

už viac ako 11 000 slovenských vojakov


Od vzniku Slovenskej republiky pôsobilo pod vlajkou OSN v medzinárodnom krízovom manažmente už viac ako 11 000 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Za ich službu v prospech mieru a bezpečnosti im v sobotu 28. mája pri príležitosti Medzinárodného dňa mierových síl OSN poďakoval minister obrany SR Jaroslav Naď.

„Každá mierová misia má svoje špecifiká, no všetky sledujú spoločné ciele – minimalizovať ľudské utrpenie a vytvoriť podmienky pre fungovanie miestnych inštitúcií. Naši vojaci a vojačky takýmto spôsobom pomáhajú po celom svete už 28 rokov. Odísť ďaleko od svojich blízkych, aby pomohli najzraniteľnejším a odovzdali svoje skúsenosti a poznatky tým, ktorí to potrebujú, si pritom žiada veľkú dávku odvahy a odhodlania,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď.

„Udržiavanie mieru vo svete pod vlajkou OSN patrí k jednému z dôležitých pilierov operácií medzinárodného krízového manažmentu, do ktorých prispievame nasadením našich vojakov. Zároveň ide aj o jedno z najdlhších nasadení v zahraničí, keďže slovenskí vojaci plnili úlohy hneď krátko po vzniku Slovenskej republiky v bývalej Juhoslávii,“ uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko.

Slovensko od svojho vzniku pomáhalo v celkovo 16 mierových misiách OSN, v súčasnosti plní úlohy v mierovej misii UNFICYP na Cypre a UNTSO v Golanských Výšinách 240 slovenských vojakov a vojačiek.

Organizácia Spojených národov vznikla v roku 1945. V súčasnosti je jej členmi 193 štátov. Mierové misie OSN sa môžu zameriavať na prevenciu prepuknutia konfliktu, prípadne jeho rozšírenia za hranice štátu, ako aj na stabilizáciu konfliktných situácií po ich vypuknutí, vytvorenie podmienok pre skupiny snažiace sa o mierové dohody, alebo aj na pomoc pri vytváraní mierových dohôd.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a ilustračné: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.