MENU

V Martine zložilo slávnostnú vojenskú prísahu

102 nových profesionálnych vojakov


V priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine dnes slávnostnou vojenskou prísahou ukončilo sedemtýždňový základný vojenský výcvik 102 čakateľov prípravnej štátnej služby, z toho 14 žien.

„Som rád, že o službu vlasti majú mladí ľudia čoraz väčší záujem. Pred novými príslušníkmi odteraz stojí každodenná výzva – napĺňať zloženú vojenskú prísahu. Preto verím, že rovnaká hrdosť a nadšenie, s akými tu dnes stoja, ich budú sprevádzať pri plnení úloh počas celej ich profesionálnej kariéry a tiež pri zdolávaní prípadných prekážok,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. Ako ďalej priblížil, nové posily Ozbrojených síl SR budú zaradené do jednotlivých vojenských útvarov.

„Teší ma, že napriek vyšším nárokom na frekventantov práve ukončeného výcviku, bola odchodovosť veľmi nízka. Prijaté opatrenia nám umožnili vykonať kvalitný výcvik a pripraviť nových vojakov na ich cestu profesionálneho vojaka. Som presvedčený, že vysoký záujem o vstup do služobného pomeru nám umožňuje nároky ďalej zvyšovať a pripravovať tak ešte kvalitnejší personál pre ozbrojené sily,“ povedal náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko.

Slávnostné podujatie sa uskutočnilo bez účasti rodinných príslušníkov a verejnosti. Tá mohla vojenskú prísahu sledovať v rámci online prenosu na facebookovej stránke Ozbrojených síl SR a Ministerstva obrany SR.

Cieľom základného vojenského výcviku je vycvičiť profesionálov, ktorí budú pripravení na výkon základných funkcií v útvaroch a zariadeniach Ozbrojených síl SR. Počas výcviku sa naučia základné vedomosti a praktické zručnosti v ovládaní zbraní, prideleného materiálu a tým vytvoria predpoklad pre ďalší odborný a kariérny rast vo svojej profesionálnej kariére v ozbrojených silách.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR
Foto: Ozbrojené sily SR

Súvisiaci článok:
Vojenská prísaha v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania Martin

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.