MENU

Cvičenie Brave Warrior 21

V dňoch 24. mája až 11. júna 2021 sa v priestoroch Military Training Area Varpalóta (Maďarsko) uskutočňuje medzinárodné cvičenie Brave Warrior 21, ako súčasť cvičenia Europe Deffender 21 za účasti Maďarska, USA, Chorvátska, Poľska, Ukrajiny a Slovenska. Cieľom cvičenia je precvičiť plánovanie, riadenie a vykonanie defenzívnych operácii v medzinárodnom prostredí.

Ozbrojené sily Slovenskej republiky sa na tomto cvičení podieľajú jednou mechanizovanou rotou pod velením kapitána Jozefa Liptáka a príslušníkmi veliteľstva a štábu 22. mechanizovaného práporu Michalovce, ktorí sú v rámci cvičenia súčasťou 3.mechanizovaného práporu 5.mechanizovanej brigády, pod velením brigádneho generála Balazsa Szloszjara.        

Prvé dni medzinárodného cvičenia, boli zamerané na rekognoskáciu výcvikového priestoru a integračný výcvik participujúcich krajín. Po úspešnom zladení základných taktických zručností nasledovali streľby z ručných a lafetovaných zbraní. Od prvého dňa sa príslušníci veliteľstva a štábu podieľali na plánovacom procese, ktorého výsledkom bol koncept operácie (CONOPS).

Prvý výcvikový týždeň bol ukončený vydaním operačného rozkazu (OPORD-u), následným back briefom a predbojovým nácvikom. Vo večerných hodinách bolo vykonané radio check (kontrola spojenia) a zostavenie línie prúdov vozidiel. Očakávaný začiatok hlavnej časti cvičenia je plánovaný na skoré ranné hodiny dňa 31. mája.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: 22. mechanizovaný prápor 2. mechanizovanej brigády Michalovce, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.