MENU

Minister Naď vidí priestor na intenzívnejšiu

spoluprácu s Ukrajinou v oblasti obrany a bezpečnosti


Slovensko je pripravené zintenzívniť spoluprácu s Ukrajinou v oblasti obrany a bezpečnosti. Priestor na to vidí rezort obrany napríklad v rámci obranného priemyslu, vedy a výskumu, či výcviku. Počas dnešnej oficiálnej návštevy Ukrajiny v Kyjeve to povedal minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý vycestoval ako člen oficiálnej delegácie predsedu vlády SR Eduarda Hegera.

„Som presvedčený, že bilaterálna vojensko-technická spolupráca s Ukrajinou má potenciál ďalšieho rozvoja. Nadviazať pritom môžeme na uplynulé úspešné projekty, napríklad na investíciu Ukrajiny do slovenských odmínovacích komplexov Božena,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď. Ako ďalej priblížil, rezort obrany plánuje okrem významných modernizačných projektov Ozbrojených síl SR realizovať aj projekty v oblasti vedy a výskumu. Aj tie podľa neho môžu predstavovať efektívny rámec rozvoja bilaterálnej spolupráce.

Ako dobrý príklad partnerstva vyzdvihol minister J. Naď aj vedúcu úlohu SR v Zvereneckom fonde NATO pre likvidáciu výbušnej munície a boja s improvizovanými zariadeniami (EOD/C-IED) pre Ukrajinu. „Ide o prejav solidarity ako aj dôkaz našich spôsobilostí, vďaka ktorým prispievame k budovaniu dôvery a bezpečnosti v regióne,“ priblížil minister s tým, že projekt sa aktuálne posúva do finálnej fázy a k jeho úspešnému zavŕšeniu v lete tohto roka.

Minister obrany SR J. Naď plánuje oficiálne navštíviť Kyjev aj v auguste pri príležitosti osláv 30. výročia nezávislosti Ukrajiny, na ktorých je v rámci vojenskej prehliadky plánovaná aj účasť Ozbrojených síl SR vrátane techniky – lietadla C-27J Spartan, či vrtuľníkov UH-60 Black Hawk.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.