MENU

Ministri obrany členských štátov EÚ

diskutovali v Lisabone


Pokračovanie prác na príprave Strategického kompasu EÚ a posilňovanie spolupráce medzi EÚ a NATO v kontexte aktuálnych bezpečnostných výziev boli ústrednými témami rokovania ministrov obrany členských štátov EÚ v Lisabone. Na rokovaní ministra obrany SR Jaroslava Naďa zastupoval štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer.

Ministri sa primárne počas rokovania venovali diskusii o budúcom Strategickom kompase v oblasti zlepšenia rozvoja obranných spôsobilostí členských štátov EÚ. „Využitie nástrojov EÚ a účasť v budúcich európskych projektoch napomáhajú pri rozvoji spôsobilostí našich ozbrojených síl. Pre Slovenskú republiku je dôležité, aby sa v tomto smere uplatňovali princípy transparentnosti, rovnováhy a férovej podpory priemyslu všetkých členských štátov EÚ,“ zdôraznil štátny tajomník M. Majer.

Ďalej priblížil, že aktuálne procesy, tak na pôde EÚ, ako aj NATO, formujú strategické zameranie oboch organizácií na nasledujúce roky, čo zároveň vytvára priestor na rozvoj ďalšej spolupráce pri posilňovaní bezpečnosti euro-atlantického priestoru a stabilizácie jeho susedstva. „Vnímame pozitívne, že v poslednom roku aj napriek pandémii došlo k zintenzívneniu politického dialógu EÚ – NATO na všetkých úrovniach, a tak sa môžeme venovať kľúčovým bezpečnostným témam spoločne,“ povedal štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer. Taktiež ocenil večeru ministrov obrany členských štátov EÚ za účasti generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, ktorá potvrdila úprimnú snahu posilniť spoluprácu medzi EÚ a NATO.

Súčasťou programu ministrov obrany krajín EÚ bolo aj pracovné stretnutie s predstaviteľmi OSN a zástupcami regionálnych afrických organizácií, keďže jednou z priorít portugalského predsedníctva v Rade EÚ je práve rozvoj spolupráce s africkými partnermi. Predmetom diskusie bolo predovšetkým posilňovanie vzájomných vzťahov v oblasti obrany a bezpečnosti, ako aj misie a operácie Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.