MENU

Rheinmetall modernizuje britský tank Challenger 2

Spoločnosť Rheinmetall získala zákazku na modernizáciu pozemnej techniky, ktorá má zásadný význam na celoeurópskej úrovni aj v rámci NATO. Britské ministerstvo obrany totiž uzavrelo s düsseldorfskou technologickou skupinou zmluvu na modernizáciu flotily tankov britskej armády. Objem zákazy predstavuje približne 770 miliónov eur.

Celkovo sa bude týkať 148 tankov Challenger 2. Rheinmetall ich vybaví novým kanónom kalibru 120 mm s hladkou hlavňou a úplne novou konštrukciou veže vrátane najpokročilejšej digitálnej systémovej architektúry. Cieľom modernizačného programu, ktorý je súčasťou projektu britskej armády Challenger 2 Life Extension Project (LEP), je posunúť tento osvedčený tank na nový Challenger 3 a udržať ho v službe po ďalšie desaťročia. Program sa uskutoční v rokoch 2021 – 2027. Hodnota zákazky, ktorá bola oznámená v Telforde (v Spojenom kráľovstve), je spomínaných približne 770 miliónov eur (665 miliónov libier).

Najnovšia generácia kanónu L55A1 s hladkou hlavňou od spoločnosti Rheinmetall posunie modernizovaný Challenger medzi špičku ťažkej bojovej techniky NATO. Challenger 3 sa stane digitálnym tankom so sieťovým pripojením, ktorý sa bude vyznačovať vysokou bojovou účinnosťou a výrazne lepšou schopnosťou prežitia na bojisku. Bude vedieť srieľať strelami kalibru 120 mm s kinetickou energiou a programovateľnou viacúčelovou muníciou, ktorú Rheinmetall vyrába v súčasnosti a v jej produkcii plánuje ďalej pokračovať. V kombinácii s najmodernejšou technológiou riadenia paľby a senzorovými systémami to výrazne zvýši bojovú účinnosť vozidla a zvýši presnosť palebnej sily.

Väčšina modernizačných prác sa uskutoční v Spojenom kráľovstve v závode Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL) v Telforde vo West Midlands. Spoločnosť sa na území Spojeného kráľovstva môže pochváliť bohatou tradíciou, pretože pred viac ako 25 rokmi dodala britskej armáde prvé tanky Challenger 2. RBSL je spoločným podnikom Rheinmetall a BAE Systems, pričom Rheinmetall Landsysteme GmbH v ňom vlastní 55 % akcií.

„Veľmi nás teší, že sme zodpovední za jeden z najdôležitejších armádnych technologických programov Spojeného kráľovstva – navyše tu, v kolíske britského tankového priemyslu. Z technologického hľadiska modernizácia posunie britský tank Challenger na špičku ozbrojených síl NATO. Aby sme boli úspešní, spojili sme dlhoročné skúsenosti spoločnosti RBSL s jedinečným know-how nemeckej spoločnosti Rheinmetall v oblastiach zbraňových systémov veľkého kalibru, digitalizácie a pokročilých vežových riešení,“ uviedol Armin Papperger, generálny riaditeľ spoločnosti Rheinmetall AG.

John Abunassar, vedúci divízie Vehicle System spoločnosti Rheinmetall, zdôrazňuje: „Britská armáda získa kapacity svetovej úrovne. Zároveň slávime návrat výroby špičkovej tankovej techniky na Britské ostrovy, pretože väčšina prác bude prebiehať práve vo Veľkej Británii, so zapojením mnohých miestnych dodávateľov. Toto oznámenie je výsledkom tvrdej a spoločne odvedenej práce s naším zákazníkom, predovšetkým za nedávnych mimoriadnych podmienok, ktoré priniesla pandémia COVID-19.“

Spoločnosť RBSL bude spolupracovať so subdodávateľmi z celého Spojeného kráľovstva, čo prinesie ekonomické benefity. Výrobné závody RBSL v Telfordu budú mať na starosti riadenie celého projektu, technickú podporu poskytnú špecialisti spoločnosti na ťažkú obrnenú techniku ako z telfordskej centrály, tak aj zo závodu RBSL vo Washingtone blízko Newcastlu na severovýchode Anglicka. Modernizačný program v Británii zachová existujúce vysokokvalitné pracovné miesta v priemysle a vytvorí rad nových pracovných príležitostí. V spoločnosti RBSL bude môcť vďaka programu Challenger zostať približne 200 zamestnancov, vrátane 130 kvalifikovaných inžinierov a 70 technikov. Okrem toho ponúkne spoločnosť RBSL počas nasledujúcich piatich rokov pracovné príležitosti a možnosti školenia viac ako 60 stážistom. V súvislosti s programom sa v britskom dodávateľskom reťazci ponechá alebo vytvorí približne 450 pracovných miest.

Cieľom programu je zabezpečiť národnú suverenitu Spojeného kráľovstva v oblasti obranných technológií a inžinierskych znalostí, umožniť na domácom trhu vývoj nových výrobkov a rozvoj exportných príležitostí.

Challenger 3

Vozidlo bude vyzbrojené najnovším kanónom L55 s hladkou hlavňou kalibru 120 mm, ktorý strieľa podkalibrové projektily KE a programovateľnú viacúčelovú muníciu. Zbraňový systém poskytuje zvýšenú presnosť a priebojnosť a je vybavený najmodernejšou technológiou riadenia paľby.

Nová konštrukcia veže vrátane vylepšených systémov prežitia, zaisťuje maximálnu ochranu posádky. Hlavný optický zameriavač zlepšuje schopnosť veliteľa aj strelca zameriavať a sledovať cieľ. Vďaka novej systémovej, elektronickej a elektrickej architektúre poskytuje toto riešenie ďalší významný rastový potenciál v nasledujúcom desaťročí.

RBSL

Spoločnosť RBSL zo Spojeného kráľovstva je nezávislým spoločným podnikom, ktorý vlastnia Rheinmetall a BAE Systems. Rheinmetall Landsysteme GmbH v ňom drží 55 % podiel. Spoločnosť bola založená v roku 2019, má však dlhoročné väzby na britskú armádu. Firmy, na ktorých základoch RBSL vznikla, vyvinuli a dodali mnoho bojových obrnených vozidiel, ktoré sú v súčasnej dobe vo výzbroji ozbrojených síl Jej Veličenstva. Ide napríklad o spoločnosť Vickers Defence Systems, ktorá vyvinula a od roku 1994 dodávala vozidlo Challenger 2.

Text a foto Rheinmetall AG /red

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.