MENU

Opancierovaný automobil Gidrán 4×4

V priestoroch kasární 25. mechanizovanej brigády Györgya Klapku v meste Tata predstavitelia maďarských ozbrojených síl 11. februára 2021 slávnostne prevzali prvých desať kusov nových viacúčelových opancierovaných automobilov Gidrán 4x4. Informuje o tom aj článok v novom ATM 4/2021.

Prvých desať vozidiel MRAP Ejder Yalçin 4×4 Block III dorazilo do Maďarska ešte v roku 2020. Maďarské ministerstvo obrany 21. decembra 2020 vydalo správu o podpise kontraktu na zaobstaranie ďalších 40 vozidiel tohto typu. Podobne ako prvá desiatka aj všetky tieto automobily budú vyrobené v Turecku, v prevádzkach spoločnosti Nurol Makina. Na území Maďarska sa v decembri len uskutočnilo dovybavenie prvej série desiatich vozidiel spojovacími prostriedkami, ktoré požaduje maďarská strana. Inštaláciu aparatúry zrealizovala maďarská spoločnosť HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt. Domestikovaný variant automobilu Ejder Yalçin získal v Maďarsku meno Gidrán 4×4. Ide o prevzaté pomenovanie, Gidrán bolo historicky pôvodné maďarské plemeno vojenských koní.

Spomenutá séria prvých desiatich vozidiel Gidrán 4×4 pre maďarské ozbrojené sily sa z 8. na 9. februára 2021 presunula do miesta svojej dislokácie, do kasární 25. mechanizovanej brigády Györgya Klapku v meste Tata. Automobily Ejder Yalçin 4×4 Block III nebudú slúžiť v Maďarsku ako priame bojové prostriedky. V prvom rade budú pôsobiť ako zabezpečovacie vozidlá s plnením podporných úloh na bojisku aj v tyle.

Text Miroslav Gyűrösi
Foto Védelmi Fejlesztési Titkárság, Zord Gábor László

 

Celý článok si môžete prečítať v novom ATM 4/2021.

Obsah aprílového čísla nájdete TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.