MENU

Slovensko a USA chcú spolupracovať

pri likvidácii konvenčných zbraní


Slovenská republika a Spojené štáty americké budú spolupracovať pri bezpečnej likvidácii nadbytočných konvenčných zbraní a munície, ako aj pri odstraňovaní bezpečnostných rizík, ktoré môže predstavovať ich skladovanie.

Podpisom Memoranda o porozumení medzi Ministerstvom zahraničných vecí Spojených štátov amerických a Ministerstvom obrany SR o pomoci pri likvidácii konvenčných zbraní to v piatok 12. februára potvrdili minister obrany SR Jaroslav Naď a veľvyslankyňa USA v SR Bridget A. Brink.

„Posilňovanie a rozvoj spolupráce s aliančnými partnermi patrí k základným predpokladom utužovania a rozvoja vzájomných vzťahov a v neposlednom rade napomáha plniť naše stanovené úlohy a ciele. Vysoké náklady na bezpečné zničenie konvenčných zraní, ale aj problematickosť ich ekologickej likvidácie vlastnými silami predstavujú pre našu krajinu naozajstnú výzvu,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň pri tejto príležitosti poďakoval aliančnému partnerovi za pomoc, ktorá prispeje k likvidácii takejto munície.

Šéf rezortu obrany zároveň priblížil, že výmenou za zničenie časti starších prenosných protilietadlových rakiet, protitankových riadených striel a munície slovenskou stranou prispejú USA Slovenskej republike sumou až do výšky jedného milióna USD na zničenie delostreleckej kazetovej munície M 26. K jej likvidácii do konca roku 2023 sa Slovenská republika zaviazala pristúpením k Dohovoru o kazetovej munícii.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.