MENU

Štúdium na vojenskej akadémii ponúka

jedinečné možnosti, výhody a istoty


Akadémia ozbrojených síl gen. Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši ponúka absolventom stredných škôl jedinečné možnosti štúdia, benefity sociálneho zabezpečenia a tiež garanciu uplatnenia v rezorte obrany.

Vďaka spolupráci AOS s Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou obrany v Brne a Lekárskou fakultou Univerzity Karlovej v Hradci Králové si môžu uchádzači o vysokoškolské vzdelanie I. a II. stupňa vybrať z ponuky viacerých študijných programov a zameraní v oblasti techniky, humanitných či prírodných vied.

V akademickom roku 2021/2022 plánuje AOS prijať až 195 študentov. Prihlášku je potrebné zaslať najneskôr do 28. februára 2021. Základnou podmienkou prijatia je absolvovanie výberového konania do štátnej služby profesionálneho vojaka a prijímacieho konania na štúdium podľa zvoleného študijného programu.

„Po nástupe na našu vojenskú akadémiu sa z uchádzačov stávajú profesionálni vojaci – kadeti, ktorých pracovnou náplňou je študovať. Počas tohto obdobia im patrí služobný plat a zároveň sa na nich vzťahuje zákon o sociálnom zabezpečení vojakov a výhody, ktoré z neho vyplývajú,“ priblížil benefity štúdia na AOS minister obrany SR Jaroslav Naď.

Študent vojenskej akadémie má bezplatne poskytované štúdium, ubytovanie, stravovanie, študijné pomôcky a skriptá. Okrem toho sú mu bezplatne k dispozícii aj športové zariadenia, napríklad telocvične, posilňovne, bazén, vonkajší športový areál, atď. Kadeti majú tiež možnosť zapojiť sa do programu Erasmus. Po ukončení štúdia získava absolvent akadémie vysokoškolský titul a je vymenovaný do dôstojníckej hodnosti poručík.

V ponuke I. stupňa vysokoškolského štúdia je napríklad študijný program bezpečnosť a obrana štátu, elektronické zbraňové systémy, vojenské spojovacie a informačné systémy, zbraňové systémy, zbrane a ich časti. Okrem toho je v rámci zmluvných univerzít možné študovať program riadenie letovej prevádzky, pilot či letecká a kozmická technika. Pre záujemcov o II. stupeň vysokoškolského šudia je určený program manažérstvo leteckej dopravy. V ponuke je tiež šesťročný študijný odbor vojenské zdravotníctvo pre oblasť všeobecného lekárstva a päťročné štúdium veliteľ chemických jednotiek.

Podrobné informácie o možnostiach štúdia a postupe pri podaní prihlášky sú k dispozícii na webstránke www.aos.sk v časti „prijímacie konanie“. Záujemcovia sa môžu informovať aj na ktoromkoľvek regrutačnom stredisku alebo prostredníctvom www.regrutacia.sk.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.