MENU

Kurz sanitárov počas núdzového stavu v Martine

V priestoroch posádkovej ubytovne v časti Martin – Podháj sa v dňoch 2. až 5. februára uskutočnil kurz sanitárov počas núdzového stavu. „Organizuje ho Úrad hlavného lekára (ÚHL) OS SR Ružomberok, pracovisko Liptovský Mikuláš. Jeho skupina odborného výcviku, v Oddelení výcviku, vzdelávania a špecializačnej prípravy,“ upresňuje vedúci starší zdravotník a riadiaci kurzu rotmajster Jozef Filický.

Ide o druhý kurz v tomto roku. V uplynulom roku boli realizované štyri kurzy sanitárov počas núdzového stavu a vyškolených bolo spolu 167 profesionálnych vojakov. V tomto roku sú kurzy realizované v tzv. bubline. Podľa rotmajstra Filického sa museli prispôsobiť obmedzeniam v súlade so stanoviskom riaditeľa vojenského ústavu hygieny a epidemiológie. Kurzy sa preto nerealizovali v podmienkach útvaru v Liptovskom Mikuláši, ale v martinskej ubytovni. Jeho účastníci nesmeli v priebehu kurzu opúšťať ubytovacie a určené priestory ubytovne. Pri nástupe sa museli preukázať negatívnym testom na Covid-19, nie starším ako 24 hodín a boli pretestovaní aj v závere kurzu. Rovnako aj inštruktori.

Počas celej doby kurzu museli jeho frekventanti a inštruktori používať osobné ochranné pracovné prostriedky (OOPP). Vyškolení sanitári sú pripravení na nasadenie, rovnako ako aj ich predchodcovia najmä do prvej línie na covidové oddelenia nemocničných zariadení. „Preto venujeme zvýšenú pozornosť praktickému precvičeniu každého jednotlivca na praktickú činnosť, ktorú budú vykonávať. Počas kurzu mali všetci jeho účastníci priestor a dostatok materiálu na precvičenie nácviku obliekania overalov a respirátorov, so zameraním sa na bezpečné zobliekanie po kontaminácii ochranného odevu. Nakoľko práve pri tejto činnosti hrozí vysoké riziko nakazenia,“ zdôrazňuje rotmajster Filický.

Celkom v Martine úspešne ukončilo svoju prípravu 49 vojakov a poddôstojníkov z útvarov pozemných, vzdušných i špeciálnych síl a riaditeľ odboru – zástupca hlavného lekára OS SR plukovník Jozef Ragan im slávnostne odovzdal certifikáty sanitára počas núdzového stavu. Celkovo tak bolo vyškolených 264 profesionálnych vojakov.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR /r
Foto: autor a rtm. Jozef Filický, Úrad hlavného lekára, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.