MENU

Minister Naď rokoval gen. J. Vollmerom

o prioritách a spolupráci v rámci NATO


Minister obrany SR Jaroslav Naď včera na pôde rezortu obrany rokoval s veliteľom Spoločného veliteľstva síl NATO (Joint Force Command) v Brunssume gen. Jörgom Vollmerom o aktuálnych otázkach obrany a bezpečnosti, ako aj multilaterálnej spolupráci v rámci NATO.

Pri tejto príležitosti mu predstavil základné piliere strategických dokumentov SR v oblasti obrany a bezpečnosti a informoval ho o tiež o nasadení príslušníkov Ozbrojených síl SR v boji proti pandémii Covid-19.

„K riešeniu aktuálnych výziev, ktorým čelia všetky krajiny Aliancie, či už ide o výzvy v oblasti bezpečnosti a obrany, boj s pandémiou Covid-19, boj proti dezinformáciám alebo hybridným hrozbám, musíme pristupovať spoločne. Nové strategické dokumenty – Bezpečnostná stratégia SR a Obranná stratégia SR – potvrdzujú definíciu postavenia Slovenskej republiky ako pevnej súčasti euroatlantického priestoru, čím zároveň vysielame jasný signál, že nám na spoločných riešeniach záleží,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Šéf rezortu obrany priblížil gen. J. Vollmerovi pokrok a plány v oblasti modernizácie a rozvoja infraštruktúry Ozbrojených síl SR vrátane plánovaného obstarania novej 3D rádiolokačnej techniky pre potreby vzdušných síl. Pozornosť bola venovaná aj plneniu medzinárodných záväzkov, okrem iného záväzku vynaložiť 2 % HDP na obranu do roku 2024. „Bol by som rád, keby sa tento záväzok daril napĺňať kontinuálne,“ povedal minister obrany J. Naď.

Priestor dostala aj diskusia o zahraničných misiách, operáciách a aktivitách, v ktorých OS SR pôsobia. Dodal, že Slovensko plánuje v priebehu tohto roka navýšiť počty profesionálnych vojakov vo veliteľských štruktúrach NATO.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /red
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.