MENU

Dočasný most ponad rieku Hornád obnovil

spojenie medzi obcami Kysak a Veľká Lodina


Minister obrany SR Jaroslav Naď, minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda Správy štátnych hmotných rezerv SR Ján Rudolf včera spolu s predstaviteľmi Košického samosprávneho kraja otvorili dočasný most nad riekou Hornád medzi obcami Kysak a Veľká Lodina.

Nahradil pôvodný most, ktorý bol uzatvorený od augusta 2020, pričom v októbri sa aj zrútil. Na osadení 54 metrov dlhého dočasného premostenia typu M4959 zo Správy štátnych hmotných rezerv SR pracovalo počas uplynulých dní celkovo 20 príslušníkov Ženijného práporu Sereď spolu s 13 hasičmi Záchrannej brigády HaZZ v Humennom.

„Po páde mosta boli obyvatelia a tiež záchranné zložky nútení využívať buď niekoľkonásobne dlhšiu trasu okolo vodnej nádrže Ružín alebo problémovú dočasnú obchádzkovú trasu okolo rieky Hornád. Náhradné premostenie tak znamená nielen komfort, ale tiež ochranu bezpečnosti a zdravia ľudí,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď. Pri tejto príležitosti zároveň poďakoval vojakom, hasičom a všetkým, ktorí pracovali na logistike viac ako 80 metrového nákladu s váhou viac ako 70 ton a následne aj na samotnej stavbe mosta nepretržite aj v náročnom počasí. „Práve vďaka ich intenzívnej práci môže byť most sprejazdnený už dnes,“ vyzdvihol.

Ako doplnil minister obrany J. Naď, pre vojakov išlo zároveň o významnú výcvikovú príležitosť, keďže takýto typ mostovej súpravy stavali slovenskí ženisti naposledy ešte na území bývalej Juhoslávie. „V súčasnosti si naši vojaci tento typ výstavby chodia cvičiť do Čiech. Preto vítam, že mali príležitosť precvičiť si svoje ženijné spôsobilosti v reálnom domácom prostredí,“ povedal.

Minister vnútra SR Roman Mikulec vyzdvihol, že táto pomoc ukázala, ako efektívne dokážu spolupracovať silové zložky a samospráva. „Je to jedna z mnohých pozitívnych aktivít, pri ktorých môžeme byť naozaj hrdí na to, čo sa podarilo v prospech občanov,“ povedal. Zároveň popri participujúcich zložkách poďakoval aj obyvateľom za to, ako sa starali o pracujúcich vojakov a hasičov.

„Pomoc obyvateľom SR pri prekonávaní krízových situácií je podstatou Správy štátnych hmotných rezerv SR a som rád, že sa opäť potvrdilo, že sme pripravení ju napĺňať,“ ocenil predseda SŠHR SR Ján Rudolf. Ako ďalej dodal, práve v takýchto situáciách sa naplno ukazuje pripravenosť štátu a jeho nezastupiteľná pomoc.

Náhradný dočasný most bol v spolupráci so Správou ciest KSK podrobený zaťažkávacej skúške a kontrole bezpečnosti. Prejazdný je obojsmerne v jednom jazdnom pruhu, pričom po ňom môže prechádzať osobná, autobusová a tiež menšia kamiónová doprava s nosnosťou do 40 ton, záchranné zložky a chodci.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.