MENU

Ženisti budujú medzi Kysakom a Veľkou Lodinou

provizórne premostenie Hornádu


Profesionálni vojaci zo Ženijného práporu Sereď budujú od 4. januára 2021 spolu s hasičmi Záchrannej brigády HaZZ v Humennom provizórne premostenie rieky Hornád medzi obcami Kysak a Veľká Lodina.

Pôvodný most tu bol pre havarijný stav uzatvorený ešte v auguste minulého roka, pričom v októbri došlo aj k jeho zrúteniu. Obyvatelia tak museli využívať nevyhovujúcu a niekoľkonásobne dlhšiu obchádzkovú trasu. Budovanie provizória by malo trvať približne 10 dní.

„Problémy ľudí sa aj napriek krízovej situácii s pandémiou nezastavili ani v iných oblastiach. Som preto naozaj hrdý, že Ozbrojené sily SR sú popri plnení svojich štandardných úloh na obranu štátu prítomní aj všade tam, kde ich naši obyvatelia potrebujú – tak v nemocniciach, ako napríklad aj v osade Sopotnica pri výstavbe dôležitého cestného spojenia,“ vyzdvihol minister obrany SR Jaroslav Naď. Ako ďalej doplnil, nutná uzávera mosta znamenala komplikácie aj pre zložky integrovaného záchranného systému, ktorým sa pre obchádzku výrazne predĺžil dojazd do miest zásahov. „Zdravie a životy ľudí sú na prvom mieste, a to za každých okolností,“ dodal.

Okrem záchranných zložiek sa doprava skomplikovala samozrejme aj obyvateľom obcí Malá Lodina a Veľká Lodina, ktorí museli od augusta minulého roka dočasne využívať niekoľkonásobne dlhšiu trasu okolo vodnej nádrže Ružina. Obchádzková trasa je pritom veľmi úzka, bez dostatočných rozhľadových parametrov, a teda nie je vhodná na zabezpečenie dopravnej obslužnosti z dlhodobého hľadiska.

Ako potvrdila prednostka Okresného úradu Košice – okolie, Zuzana Vozár Kakaščíková, dočasná obchádzková trasa okolo rieky Hornád je problémová, a to najmä v zimnom období. „Počas povodní bola obchádzková trasa v niektorých úsekoch úplne neprejazdná. Vybudovanie dočasného mostného provizória sme aj z tohto dôvodu vyhodnotili ako nevyhnutné a jediné riešenie tejto situácie,“ povedala.

Práce na vybudovaní mostného provizória začali v pondelok, 4. januára 2021, pričom prvky ťažkej mostnej súpravy poskytla okresnému úradu Správa štátnych hmotných rezerv. „Aby provizóriom bolo čím skôr vybudované a mohlo slúžiť obyvateľom dotknutých obci, vojaci a hasiči pracujú aj dnes a v prácach budú pokračovať nepretržite aj cez víkend, za čo sme im nesmierne vďační,“ zdôraznila prednostka OÚ Košice – okolie, Zuzana Vozár Kakaščíková.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Správa ciest Košického samosprávneho kraja

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.