MENU

Dokončenie výmeny spôsobilosti

v operácii Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku


V dňoch 28. až 30. decembra 2020 bol pod vedením dvoch príslušníkov NCVD OS SR vykonaný najdlhší pozemný presun techniky v histórii OS SR, ktorým bola dokončená výmena spôsobilosti v operácii predsunutá prítomnosť.

Kolóna vozidiel bola zostavená zo sprievodného vozidla Volkswagen Transporter, patriaceho NCVD OS SR, dvoch Tatrapanov z Ružomberka a jedného Multiliftu z Prešova. 1318 – takýto počet prejdených kilometrov ukazovalo počítadlo na jednom z Tatrapanov po príchode do Adaži.

Presun bol vykonaný na trase Žilina – Adaži a bol rozdelený na tri etapy. Prvá etapa dňa 28. 12. 2020 viedla zo Žiliny na vojenskú základňu v Sochaczewe pri Varšave, kde bolo od poľských kolegov zabezpečené parkovanie a ubytovanie. Táto prvá etapa bola najviac náročná, pretože nielenže bola najdlhšia, ale aj bez sprievodu vojenskej polície na území Poľska.

Druhá etapa presunu dňa 29. 12. 2020 viedla zo Sochaczewa na vojenskú základňu v meste Marijampolé v Litve. Cesta bola hodne náročná, kde na hraniciach Poľska a Litvy už čakalo auto vojenskej polície, ktoré kolónu bezpečne priviedlo do miesta určenia.

Tretia etapa dňa 30. 12. 2020 z vojenskej základne v Marijampolé do výcvikového priestoru v Adaži bola celá v sprievode vojenskej polície, čo značne uľahčilo zvyšok prepravy. Na hraniciach Litvy a Lotyšska sa ku kolóne pripojili tri vozidlá vojenskej polície, ktoré kolónu rýchlo a bezpečne dopravili do Adaži, kde prebehlo odovzdanie techniky. Večer sa všetci zúčastnení podrobili testom na Covid-19 v Rige.

Táto preprava bola výnimočná nielen v dĺžke samotnej pozemnej prepravy do miesta operácie, ale aj v realizácii spätnej prepravy z miesta operácie. Dňa 31.12.2020 na Letisko v Rige priletel letecký prostriedok VzS OS SR C-27J Spartan, ktorý priviezol zvyšok vojakov nasadených do operácie Predsunutá prítomnosť. Následne bolo do leteckého prostriedku naložené vozidlo NCVD a spolu s príslušníkmi NCVD a vodičmi Tatrapanov letecky prepravené späť na Slovensko.

Vďaka za úspešnú realizáciu najdlhšieho pozemného presunu techniky v dejinách OS SR patrí všetkým, ktorí sa podieľali na jeho zabezpečení, ale aj partnerským krajinám NATO, za podporu s parkovaním techniky, ubytovaním a policajným sprievodom celej kolóny.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: nrtm. Viliam Uhrínek /r
Foto: kpt. Ing. Peter Kvočkuliak a autor, Národné centrum vojenskej dopravy OS SR Bratislava

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.