MENU

Minister Naď spolu s prezidentkou Čaputovou

pozdravili slovenských vojakov v zahraničí


Pri príležitosti blížiacich sa Vianoc sa dnes minister obrany SR Jaroslav Naď spolu s prezidentkou SR a hlavnou veliteľkou Ozbrojených síl SR Zuzanou Čaputovou prostredníctvom videokonferencie spojili so slovenskými vojakmi, ktorí aktuálne pôsobia v zahraničných misiách a operáciách v Afganistane, Lotyšsku, na Cypre a v Bosne a Hercegovine.

Poďakovali im za skvelú prácu a reprezentáciu Slovenska a zaujímali sa o aktuálnu bezpečnostnú situáciu v krajinách pôsobenia vojakov, ako aj o tamojší vývoj v súvislosti s Covid-19. Okrem toho sa vojakov pýtali, ako budú tráviť vianočné a novoročné sviatky mimo služby.

Ako vyzdvihol minister obrany SR Jaroslav Naď, práve vďaka pôsobeniu príslušníkov OS SR po boku spojencov v zahraničí je Slovensko plnohodnotnou súčasťou budovania bezpečnosti vo svete. „Úprimne im za to ďakujem, o to viac v tomto predvianočnom období, kedy by každý človek určite rád trávil Vianoce v kruhu svojich najbližších. Na druhej strane však viem, že v službe vlasti človek svojím spôsobom získava aj ďalšiu „rodinu“ – sú to ľudia, ktorí sa na seba môžu spoľahnúť aj v tých najkritickejších situáciách a za všetkých okolností,“ vyzdvihol.

Prezidentka SR a hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR Zuzana Čaputová poslala prostredníctvom veliteľov jednotlivých kontingentov pozdravy všetkým slovenským vojakom pôsobiacim v zahraničí. „Som na nich hrdá a vysoko si vážim prácu, ktorú vykonávajú. Len málokto u nás doma na Slovensku si uvedomuje, že pokojné a ničím nerušené sviatky môžeme prežívať aj vďaka nim, našim vojakom, ktorí sú ďaleko od domova, od svojich blízkych a ktorí tie nerušené sviatky mať nemôžu,“ zdôraznila.

O situácii a stave slovenských kontingentov dnes vedenie rezortu obrany a velenie ozbrojených síl informovali velitelia pplk. Radko Škára z nebojovej operácie NATO Resolute Support v Afganistane, mjr. Michal Németh z Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Lotyšsku, pplk. Ján Hric z mierovej misie UNFICYP na Cypre a pplk. Michal Rázga z operácie EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine. V zahraničných misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu aktuálne pôsobí celkovo 442 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.