MENU

Ministri obrany krajín CEDC diskutovali

o možnostiach intenzívnejšej spolupráce


Počas uplynulých dvoch dní sa v slovinskom meste Postojna uskutočnilo stretnutie ministrov obrany krajín Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC).

Jeho ústrednými témami boli aktuálne výzvy v oblasti obrany a bezpečnosti, ako aj možné prehĺbenie vzájomnej spolupráce, ktoré zúčastnení potvrdili aj v Spoločnej deklarácii ministrov obrany CEDC. Slovenský rezort obrany na stretnutí reprezentoval štátny tajomník Marián Majer.

Štáty CEDC si vymenili skúsenosti z boja proti šíreniu Covid-19, prediskutovali zapojenie ozbrojených síl pri zvládaní pandémie a tiež súvisiaci intenzívnejší výskyt hybridných hrozieb v podobe dezinformácií. „Pandémiu Covid-19 sprevádza množstvo falošných alebo nepresných informácií externých aktérov. Pre udržanie dôvery obyvateľstva je preto nevyhnutné zverejňovať a odhaľovať dezinformácie vrátane ich metód a cieľov, a to na základe spoľahlivých dôkazov,“ zdôraznil štátny tajomník M. Majer. V súvislosti s komunikáciou a zviditeľnením formátu stredoeurópskej spolupráce zároveň ocenil spustenie novej webovej stránky CEDC.

V súvislosti s aktuálnou situáciou s Covid-19 bol témou tiež prínos krajín CEDC k posilňovaniu civilno-vojenskej spolupráce v rámci Európskej únie. „Aktuálna situácia je príležitosťou ukázať ľuďom spôsobilosti ozbrojených síl a tiež fakt, že vojaci sú tu, aby pomohli. Je to tiež príležitosť pre EÚ a NATO ukázať občanom členských štátov pridanú hodnotu členstva v týchto organizáciách,“ priblížil.

K časti rokovania ministrov obrany krajín Stredoeurópskej obrannej spolupráce sa prostredníctvom videokonferencie pripojili aj partneri zo západného Balkánu. Cieľom diskusie bolo posilnenie dialógu s týmito krajinami v oblasti bezpečnosti a obrany. „Západný Balkán je jednoznačne jednou z našich zahraničnopolitických priorít. Prizvanie partnerov z regiónu západného Balkánu na naše stretnutie je skvelým spôsobom, ako im ukázať našu podporu na ich euroatlantickej ceste a náš záujem o ich európsku budúcnosť,“ potvrdil štátny tajomník rezortu M. Majer.

Stretnutie ministrov obrany krajín Stredoeurópskej obrannej spolupráce, teda Chorvátska, Českej republiky, Maďarska, Slovenska, Slovinska a Rakúska vrátane Poľska ako pozorovateľa, sa uskutočnilo počas slovinského predsedníctva CEDC, a to za prísnych epidemiologických opatrení.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: CEDC

Súvisiaci článok:
Ministři obrany Středoevropské obranné spolupráce jednali ve Slovinsku o hybridních hrozbách či dezinformacích

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.