MENU

Minister obrany J. Naď na kongrese ITAPA

Minister obrany SR Jaroslav Naď včera vystúpil na kongrese ITAPA. V rámci diskusie „Vieme čeliť hybridným hrozbám a dezinformáciám?“ zdôraznil najmä nevyhnutnosť efektívne a koordinovane reagovať na hybridné hrozby vrátane dezinformačných vplyvov, ktorým v súčasnosti čelí aj Slovenská republika. Odpoveďou na ich zvládnutie má byť nová Bezpečnostná stratégia SR a Obranná stratégia SR.

„Bezpečnostná stratégia v hodnotení bezpečnostného prostredia jasne pomenúva, že Slovensko čelí aj hybridným hrozbám. Chceme preto posilniť kapacity a expertízu vo verejnej správe, ako aj celoštátnu koordináciu v tejto oblasti,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. V tejto súvislosti opäť ocenil vynikajúcu spoluprácu s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pri tvorbe nových strategických dokumentov.

Oblasť hybridných hrozieb a dezinformácií je súčasťou aj novej Obrannej stratégie. Tá určuje za predpoklad zvládania výziev v kybernetickom priestore včasnú identifikáciu prípadných hrozieb a reakciu proti nim. „Najefektívnejšia je samozrejme prevencia. Obranná stratégia preto počíta aj so zvyšovaním informovanosti obyvateľstva o zabezpečovaní obrany štátu, čím sa zvýši odolnosť obyvateľstva voči dezinformáciám a škodlivej propagande,“ vyzdvihol.

Ďalšou významnou medzirezortnou iniciatívou je aj Akčný plán na koordináciu boja proti hybridným hrozbám a dezinformáciám. Jeho ambíciou je identifikácia problémov v tejto oblasti spolu s konkrétnymi návrhmi ich riešení. K hybridným hrozbám Slovensko pristupuje aktívne aj na pôde NATO, ktoré v roku 2016 uznalo kybernetický priestor ako operačnú doménu a zaviazalo sa k zlepšeniu kybernetickej obrany na národnej úrovni.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.