MENU

Minister Naď diskutoval s Ch. Léonzim

o aktuálnych otázkach bezpečnosti a obrany


Včerajšie stretnutie ministra obrany SR Jaroslava Naďa a mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Francúzskej republiky Christopha Léonziho bolo venované predovšetkým aktuálnym témam bilaterálnej spolupráce v politicko-vojenskej oblasti.

Priestor dostali aj otázky plnenia medzinárodných záväzkov v rámci EÚ a NATO či modernizačné projekty v rámci Ozbrojených síl SR vrátane obstarania novej rádiolokačnej techniky.

Šéf rezortu obrany informoval veľvyslanca Ch. Léonziho aj o príprave a realizácii operácie Spoločná zodpovednosť, pričom mu priblížil detaily organizácie po logistickej, materiálnej a personálnej stránke. „Skúsenosti, ktoré sme získali počas najväčšej civilno-vojenskej operácie na území Slovenska, sme pripravení zdieľať aj s našimi spojencami. V boji proti pandémii totiž máme všetci rovnakého nepriateľa,“ povedal minister J. Naď.

Súčasťou diskusie bola aj téma obstarávania novej 3D rádiolokačnej techniky pre Vzdušné sily OS SR. Minister obrany J. Naď informoval veľvyslanca, že projektový tím zložený z odborníkov rezortu obrany v uplynulých dňoch ukončil posudzovanie doplňujúcich informácií, ktoré si rezort obrany vyžiadal najmä v súvislosti so zárukou účastníkov, ktorá by garantovala zapojenie slovenského obranného priemyslu v rámci realizácie tohto modernizačného projektu.

Okrem toho sa v rozhovore venovali tiež pôsobeniu slovenských vojakov v medzinárodnom krízovom manažmente. V tejto súvislosti minister Naď priblížil, že Národná rada SR súhlasila s vyslaním príslušníkov Ozbrojených síl SR do operácie EUTM v Mali, EUTM v Stredoafrickej republike, a tiež do námornej operácie EUNAVFOR MED Irini. Pozornosť bola venovaná aj spolupráci v rámci EÚ, a to najmä v rámci Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO), ale tiež ďalším jej iniciatívam.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.