MENU

Spolupráca medzi Slovenskom a Maďarskom

prináša konkrétne výsledky


Slovenská republika bude okrem Českej republiky a Poľska spolupracovať v oblasti vojenského letectva už aj s Maďarskom. V praxi to znamená, že v prípade narušenia vzdušného priestoru jedného zmluvného štátu môžu byť využité prostriedky, ktorými disponuje druhý zo štátov.

Bilaterálnu dohodu medzi vládami oboch krajín dnes na pôde Ministerstva obrany SR podpísali minister obrany Jaroslav Naď a jeho maďarský kolega Tibor Benkő. Obaja sa zhodli, že ide o výsledok priateľstva krajín založeného na úprimných vzťahoch.

Ako priblížil minister obrany SR Jaroslav Naď, prípravu dohody o vzájomnej spolupráci vo vojenskom letectve spustil on sám ešte v roku 2010 ako generálny riaditeľ vtedajšej Sekcie obrannej politiky, medzinárodných vzťahov a legislatívy na rezorte obrany. Dnes ju podpísal už ako minister. „Podpísaná dohoda umožňuje Vzdušným silám SR v prípade prenasledovania vzdušného narušiteľa preletieť do Maďarska a taktiež to platí aj naopak, teda pre vzdušné sily maďarských ozbrojených síl. Naším dlhodobým cieľom bolo zapojiť všetky krajiny V4 do cezhraničnej spolupráce v oblasti spoločnej ochrany vzdušného priestoru, teda rozšírenie operačného priestoru pre pôsobenie pohotovostných lietadiel v rámci NATINAMDS na všetky štyri štáty. Predpokladom je uzatvorenie vzájomných bilaterálnych zmlúv o spolupráci vo vojenskom letectve. Verím, že aj v ďalších projektoch to dopadne takto úspešne. že v budúcnosti to budú všetky krajiny Vyšehradskej skupiny,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď.

Ministri dnes okrem formátu V4 sumarizovali tiež doterajšiu spoluprácu v rámci NATO a EÚ. Témou boli aj projekty PESCO a prehĺbenie spolupráce v podobe možného príspevku SR do aliančného Mnohonárodného divízneho veliteľstva – stred (HQ MND-C). Minister Naď ďalej informoval maďarského rezortného kolegu aj o úspechu SR v plnení záväzkov – už tento rok sa Slovensku pravdepodobne podarí vynaložiť 2 % HDP na obranné výdavky. Minister J. Naď však zároveň zdôraznil, že získané zdroje dôležité správne a zodpovedne investovať tak, aby slúžili na budovanie kvalitných spôsobilostí a infraštruktúry OS SR a prispeli k obranyschopnosti SR.

Šéf slovenského rezortu obrany okrem toho priblížil maďarskému ministrovi aj nasadenie príslušníkov Ozbrojených síl SR počas operácie Spoločná zodpovednosť. Detailne ho informoval o procesoch jej prípravy a priebehu tak z materiálneho, logistického, ako aj personálneho hľadiska. V tejto súvislosti v mene vlády SR poďakoval za poskytnutie civilného zdravotníckeho personálu, ktorý pomáhal počas prvej fázy celoplošného testovania obyvateľov SR. Ako uviedol minister T. Benkő, v Maďarsku je aktuálne na pomoc v boji proti Covid-19 nasadzovaných denne do 3700 profesionálnych vojakov, z toho 1200 v nemocniciach a ďalší pomáhajú v zmiešaných hliadkach na uliciach ako podpora pre políciu. Minister obrany J. Naď taktiež v tejto súvislosti doplnil, že aj príslušníci Ozbrojených síl SR plnili v zmysle požiadaviek asistenčné úlohy s Policajným zborom SR.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /red
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Návšteva ministra obrany Maďarska
Sprievod delegácie ministra obrany Maďarskej republiky

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.