MENU

Hrdinovia z radov ozbrojených síl si odniesli

ocenenia v ankete Vojenský čin roka 2019


Minister obrany Jaroslav Naď dnes spolu so štátnym tajomníkom rezortu obrany Marianom Majerom, generálnym tajomníkom Služobného úradu MO SR Petrom Kozákom, náčelníkom Generálneho štábu OS SR gen. Danielom Zmekom a hlavným poddôstojníkom OS SR štáb. nrtm. Marcelom Kaniakom zablahoželali laureátom pravidelnej ankety Vojenský čin roka.

Rezort obrany tradične oceňuje výnimočné skutky a činy profesionálnych vojakov pri záchrane života, pomoci v núdzi, ako aj priateľov armády z radov verejnosti, ktorí prispievajú k budovaniu civilno-vojenských vzťahov. Tohtoročný 23. ročník ankety sa vzhľadom na pandemickú situáciu uskutočnil v priestoroch Ministerstva obrany SR len za účasti predstaviteľov rezortu a laureátov jednotlivých kategórií.

„Služba vlasti so sebou prináša rôzne situácie, na ktoré je profesionálny vojak cvičený a do ktorých sa počas plnia úloh môže dostať. V mnohých prípadoch je to aj mimo služobného času, a na niektoré z nich sa jednoducho dopredu pripraviť nedá. Som veľmi rád, že som dnes mohli oceniť všetkých, ktorí svojím konaním a skutkami dokázali platnosť nepísaného pravidla, že vojenské povolanie nie je prácou ale poslaním,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň pri tejto príležitosti zablahoželal laureátom k oceneniu a taktiež poďakoval všetkým, ktorí boli súčasťou tohtoročnej ankety. „Ďakujem Vám za všetky tie správne skutky, ktoré mnohokrát ostávajú pre verejnosť skryté, no svojou podstatou zmenia, či dokonca zachránia nejeden ľudský život,“ dodal.

Ocenenie v kategórii „Záchrana života“ si odniesol kolektív profesionálnych vojakov z Práporu ISTAR v Prešove. Dnes si ho za kolektív prevzali por. Ján Štefančík a des. Jozef Bilohučšin. Laureáti pomáhali po výbuchu bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove. Des. Bilohučšin bol obyvateľom jedného z bytov, pričom bezprostredne po výbuchu nezaváhal a pomohol susede s evakuáciou. Medzi prvými nasadenými bolo práve 27 príslušníkov OS SR z prešovského práporu. Na miesto nešťastia vyrazili prakticky ihneď po jeho vzniku, kde pomáhali kolegom z hasičského a záchranného zboru s evakuáciou obyvateľov, presunom ranených a sprístupňovali cestu záchranných zložkám. Podieľali sa tiež na strážení a hliadkovaní a aj na zabezpečení priestoru likvidačných prác.

V kategórii „Pomoc verejnosti“ získal ocenenie rtm. Michal Holbík z Čestnej stráže Ozbrojených síl SR z Veliteľstva posádky Bratislava. Ten v roku 2016 spolu s kolegami zrealizovali finančnú zbierku „Kolektív dokáže viac, ako jednotlivec“. Vďaka nej počas štyroch rokov vyzbierali finančné prostriedky na pomoc štyrom rodinám, ktoré boli na takúto pomoc odkázané.

Ocenenie civilnej osobe alebo kolektívu, ktorý prispieva k budovaniu civilno-vojenských vzťahov v rámci kategórie „Priateľ armády“ putovalo laureátovi Milanovi Gajdošovi z Vojenskej podpornej nadácie. Tá už od roku 2011 pomáha komunite vojakov a zamestnancov rezortu obrany v zložitých situáciách. Ide o jedinú nadáciu s týmto poslaním na území Slovenska, ktorá zároveň rozvíja vojenské tradície.

Tento rok boli ocenení aj príslušníci Ozbrojených síl SR, ktorí vynikajú mimoriadne aktívnym plnením služobných úloh a významným spôsobom prispeli k budovaniu dobrého mena ozbrojených síl doma alebo v zahraničí. Laureátkou kategórie „Služba vlasti“ je vojenská zdravotníčka rtn. Ivana Krivošová, ktorá poskytovala zdravotnú starostlivosť v karantenizovaných marginalizovaných rómskych komunitách v rámci civilno-vojenskej operácie Umbrella. Okrem toho zvrátila fatálne zhoršenie zdravotného stavu dieťaťa, čím pomohla so záchranou jeho života. Ocenenie si však nemohla prevziať osobne, keďže v súčasnosti plní úlohy v rámci medzinárodného krízového manažmentu. Šéf rezortu obrany jej zablahoželal prostredníctvom videohovoru, počas ktorého jej zároveň poďakoval za kvalitné plnenie úloh a nasadenie, ako aj príkladnú reprezentáciu ozbrojených síl v zahraničí.

Anketu Vojenský čin roka vyhlasuje minister obrany každoročne s cieľom oceniť a predstaviť výnimočné skutky súvisiace s rezortom obrany, ktoré boli vykonané v predchádzajúcom roku. Tento rok mala anketa štyri kategórie: Záchrana života, Pomoc verejnosti, Priateľ armády a Služba vlasti.

Laureáti sa dnes stretnú aj s prezidentkou SR a hlavnou veliteľkou Ozbrojených síl SR Zuzanou Čaputovou v priestoroch Grasalkovičovho paláca v Bratislave.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
Príslušník Veliteľstva posádky Bratislava laureátom ankety Vojenský čin roka

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.