MENU

Minister obrany J. Naď rokoval v SAE

o ďalších možnostiach spolupráce


Minister obrany SR Jaroslav Naď včera v rámci svojej prvej pracovnej cesty v Spojených arabských emirátoch (SAE) rokoval so štátnym ministrom pre záležitosti obrany SAE Mohammedom Al Bawardi, a tiež s ministrom zahraničných vecí SAE šejkom Abdulláhom bin Zájed Al Nahján.

Spoločne sa zhodli, že stabilita, bezpečnosť a mierové spolužitie je základom prosperity a ekonomického rozvoja. Boj proti terorizmu je v tejto súvislosti najväčšou výzvou.

V rámci včerajších oficiálnych rokovaní boli prioritou nielen témy potenciálnej spolupráce medzi SR a SAE v oblasti bezpečnosti a obrany, ale aj potvrdenie záujmu SR na prehlbovaní spolupráce s Ministerstvom obrany SAE a Ozbrojenými silami SAE. Stretnutie s ministrom obrany SAE bolo tiež príležitosťou na prezentáciu hlavných priorít slovenského rezortu obrany na roky 2020 až 2024 vrátane prípravy nových strategických dokumentov, modernizácie techniky Ozbrojených síl SR či zvyšovania výdavkov Slovenska na obranu. Témou boli aj skúsenosti v boji s pandémiou COVID-19.

„Spojené arabské emiráty sú v oblasti Perzského zálivu významným partnerom s pozitívnym vplyvom na stabilitu tohto regiónu. Naše bilaterálne vzťahy v oblasti bezpečnosti a obrany sú dynamické a flexibilné a v tomto trende chceme pokračovať aj naďalej. Impulzom pre to má byť práve aj včerajšia návšteva. Som totiž presvedčený, že Slovensko a tiež náš domáci obranný priemysel má svetu čo ponúknuť,“ priblížil minister obrany J. Naď s tým, že takýto typ spolupráce je posilnením obranných spôsobilostí oboch krajín.

Okrem vzájomnej podpory obranného priemyslu včera šéf slovenského rezortu obrany partnerom predostrel aj možnosti spolupráce v oblasti vojenského výcviku v špecializovanom Centre výcviku Lešť či rekreácie vojenského personálu liečivých vodách v rezortnom rehabilitačnom zariadení v Piešťanoch.

Impulzom na ďalší rozvoj partnerstva môže byť podľa slov ministra obrany J. Naďa aj Dohoda medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených arabských emirátov o vzájomnej ochrane utajovaných skutočností. Šéf slovenského rezortu obrany zároveň ocenil pozvanie na Medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEX, ktorý sa uskutoční v Abú Dhabí vo februári 2021. Svojich partnerov recipročne pozval na pripravované podujatie v Bratislave – výstavu IDEB 2021.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: MO SR a Ministerstvo zahraničných vecí SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.