MENU

Minister obrany J. Naď a J. Lacroix z OSN

ocenili slovenský príspevok v misii UNFICYP


Minister obrany SR Jaroslav Naď sa včera podvečer prostredníctvom videohovoru spojil s námestníkom generálneho tajomníka OSN Jeanom-Pierrom Lacroixom.

Témou rozhovoru bolo predovšetkým pôsobenie príslušníkov Ozbrojených síl SR v misii UNFICYP na Cypre a pozorovateľskej misii UNTSO, ako aj ich nasadenie v boji proti Covid-19. Priestor dostala aj diskusia na tému pôsobenie žien v ozbrojených silách v rámci medzinárodného krízového manažmentu pri budovaní mieru a bezpečnosti vo svete.

„Mierové misie pod záštitou Organizácie spojených národov sú jedinečným nástrojom na budovanie mieru a bezpečnosti vo svete. Slovenská republika je v tomto smere aktívnym prispievateľom a som veľmi rád, že slovenskí vojaci sú v službách pod modrými baretmi dôležitou súčasťou medzinárodných tímov,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň priblížil, že dvaja slovenskí vojaci v súčasnosti plnia úlohy aj v najstaršej mierovej pozorovateľskej misii OSN – UNTSO na Golanských Výšinách.

Najviac, až 240 príslušníkov Ozbrojených síl SR (z toho 23 žien) pôsobí na Cypre v rámci UNFICYP, kde pomáhajú s udržiavaním prímeria medzi dvoma znepriatelenými stranami. „Slovenský kontingent vykonáva operačné úlohy v Sektore 4 tejto operácie a v roku 2018 zaň prevzal plnú zodpovednosť, čím slovenskí vojaci potvrdili nielen svoju profesionalitu, ale ukázali tiež plnú pripravenosť podieľať sa na úlohách zabezpečenia mieru a bezpečnosti v tomto regióne,“ dodal.

Minister Naď vyzdvihol stúpajúci trend podielu žien v Ozbrojených silách SR, ktorý v súčasnosti predstavuje 12 %. „Teší ma, že záujem žien o vojenské povolanie rok čo rok rastie. Verím, že tomu bude tak aj v budúcnosti, pretože sú dôležitou súčasťou našich ozbrojených síl,“ povedal.

Cieľom pôsobenia slovenských vojakov na Cypre je udržiavať prímerie medzi znepriatelenými stranami v priestore nárazníkovej zóny. Celkovo sa v rámci mierovej misie UNFICYP doteraz vystriedalo takmer 3812 príslušníkov Ozbrojených síl SR (z toho 211 žien).

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.