MENU

Minister Naď vyzval zdravotníkov na pomoc SR

Minister obrany SR Jaroslav Naď sa včera prihovoril zdravotníkom, aby ich povzbudil v prihlasovaní sa do odberných tímov v rámci celoplošného testovania. Zdôraznil, že situácia so šírením ochorenia Covid-19 na Slovensku je vážna a že „to nie je nejaký rozmar, spoločne všetkým nám v tejto krajine ide v podstate o všetko.“

Aktuálne je na celoplošné testovanie zabezpečený personál z radov ozbrojených síl, policajného a hasičského zboru, finančnej správy a vo väčšine prípadov aj v rámci samosprávy. Väčšou výzvou je však zabezpečenie adekvátneho počtu zdravotníckeho personálu, najmä zdravotníkov, ktorí môžu robiť samotné stery, tzn. kvalifikovanejších ale aj tých, ktorí vzorky vyhodnocujú.

K vyčísleniu chýbajúceho personálu minister vysvetlil, že je komplikované povedať strohé číslo. „Poviem to tak, že aj na jeden aj na druhý deň by sa nám hodilo ešte 2 až 3 tisíc zdravotníkov, ktorí môžu robiť stery. Môže ísť aj o tie isté osoby dni po sebe,“ uviedol. Zároveň zdôraznil, že rezortu robí všetko pre to, aby nebolo nutné pristúpiť k mobilizácii zdravotníkov. „Oceňujem to, že sa nám hlásia zdravotníci, ktorí nečakajú na nejaký papier mobilizácie. V tomto momente môžem potvrdiť, že zatiaľ sme neurobili žiadne rozhodnutie, ale máme pripravené dokumenty na to, aby sme vybraný personál v niektorých regiónoch mobilizovali, ak to bude nevyhnutné. Keď budem vedieť, aký je aktuálny stav, spojím sa s predsedom vlády, ministrom zdravotníctva, ministrom vnútra a urobíme rozhodnutie,“ priblížil.

S prosbou sa preto obrátil na všetkých záujemcov, aby sa hlásili prostredníctvom aplikácie na stránke www.somzodpovedny.sk, alebo telefonicky na kontakty na uvedenej stránku už priamo na regionálne veliteľstvá, vďaka čomu ich veliteľstvá umiestnia priamo v ich regióne do obcí a miest primárne podľa ich trvalého pobytu alebo aktuálneho bydliska. „Prosíme všetkých, ktorí tak ešte neurobili – zaraďte sa medzi tých hrdinov, ktorí sa už nahlásili, my máme tiež bremeno zodpovednosti, a to obrovské. Ozbrojené sily R makajú deň a noc už dva týždne,“ zdôraznil.

Zároveň ocenil všetkých dobrovoľníkov, ktorí sa už prihlásili. „Sú úžasní, len za obdobie od včerajšieho popoludnia do včerajšieho rána sa registrovalo už 1100 ľudí, v drvivej väčšine prípadov zdravotníckeho personálu. My ich samozrejme následne kontaktujeme a umiestňujeme do jednotlivých odberných miest,“ vyzdvihol s tým, že si uvedomuje, že zdravotníci sú unavení, robia celý deň – noc, z nočnej do dennej šichty. „Som na vás hrdý a som strašne vďačný za to, že to robíte,“ ocenil.

Minister J. Naď zároveň informoval, že v rámci spolupráce rezortu obrany, samospráv a ďalších organizátorov sa darí zabezpečovať logistickú a materiálnu pripravenosť celoplošného testovania. „V tomto momente navážame materiál, testy, certifikáty, zabezpečujeme postupne všetky veci do regiónov a budeme pokračovať až do soboty rána – predtým ako sa otvoria jednotlivé odberné miesta,“ povedal. Rezort obrany spolupracuje aj s nemocnicami, a to štátnymi, ako aj súkromnými, pre ktoré tiež v zmysle toho, ako to bolo dohodnuté a oznámené, zabezpečuje testy a certifikáty na pretestovanie ich zamestnancov a pacientov.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.