MENU

Medzi AZ chemikov je aj manželský pár

Ku Gemersko-Malohontskému práporu RCHBO v Rožňave nastúpilo 21. septembra na dvojtýždňovú prípravu 16 príslušníkov aktívnych záloh. V útvare sa výcvik aktívnych záloh uskutočňuje už po tretí raz. Prvý týždeň ich čakala v priestoroch Centra výcviku Lešť vševojsková príprava.

„V jej priebehu po prvý v rámci streleckej prípravy strieľali nielen zo samopalu vz. 58, ale aj z pištole. Precvičili si taktiku, topografiu a ďalšie druhy prípravy. Druhý týždeň sa záložníci oboznamujú vo Výcvikovom a testovacom centre RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch s odbornou tematikou,“ približuje riadiaca výcviku kapitánka Lucia Machajdíková.

Medzi záložníkmi sú bývalí profesionálni vojaci, absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy i základnej vojenskej služby. Niektorí túto prípravu absolvujú už po tretí raz, ďalší po prvý raz. Napríklad aj vojak v zálohe Mário Švolík či vojačka v zálohe Jana Barusová. Tá sa na výcviku stretla aj so svojím manželom Marekom. „ Minulý rok som úspešne absolvovala dobrovoľnú vojenskú prípravu. Veľmi ma oslovila a preto som sa rozhodla, že pôjdem aj do aktívnych záloh. Tak som tu. Manžel je tu už po tretí raz a podporuje ma,“ hovorí Jana. „Počul som upútavku v rozhlase a v televízii. Prišiel som, aby som aspoň na chvíľu opustil ten stereotyp z práce, skúsil niečo zaujímavé. Neľutujem tento svoj krok,“ hovorí manažér kvality IT spoločnosti Mário Švolík. Základnú vojenskú službu absolvoval pred rokmi v útvare Čestnej stráže. RCHBO si podľa vlastných slov vybral aj preto, lebo je to v čase Covidu aktuálna odbornosť. Môže nastať nejaká priemyselná havária a je dobré disponovať vedomosťami, ako sa v takýchto situáciách správať.

Záložníci sa v Zemianskych Kostoľanoch okrem iného učili o detektoroch a signalizátoroch toxických chemických látok, o princípe ich činnosti a samotnom použití. Všetko v podmienkach simulovaných v priestoroch cvičiska, blížiacim sa reálnemu odbornému zásahu. Pri výcviku boli použité náhradné toxické chemické látky, ktoré reagujú v prístroji rovnako ako reálne. Hlavný dôraz sa kládol na bezpečnosť, na osvojenie si správnych návykov pri nasadzovaní prostriedkov individuálnej ochrany, ochrannej masky OM-99 a filtračného ochranného odevu Saratoga.

Kapitánka Lucia Machajdíková spoločne s veliteľkou čaty výcviku aktívnych záloh poručíčkou Katarínou Kravecovou konštatujú, že v priebehu výcviku najlepšie výsledky spomedzi záložníkov dosiahli : rotmajster v zálohe Pavol Sedlák, rotní v zálohe Ján Ticháň, Rastislav Staňa a vojačka v zálohe Jana Barusová. Všetci príslušníci aktívnych záloh podľa nich vytvorili dobrý kolektív, v ktorom skúsenejší ochotne pomáhali novicom. Podľa názoru záložníkov o rok sa vraj zasa spolu radi stretnú už na štvrtom ročníku prípravy aktívnych záloh RCHBO.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.