MENU

Slovenskí vojaci by mali pôsobiť

v námornej operácií Európskej únie IRINI


Príslušníci Ozbrojených síl SR by mali pôsobiť v novovytvorenej operácii pod hlavičkou Európskej únie - EUNAVFOR MED IRINI, ktorá nahradila ukončenú operáciu EUNAVFOR MED Sophia. S návrhom na vyslanie do päť slovenských vojakov dnes súhlasila vláda SR. V prípade schváleného mandátu poslancami NR SR budú môcť vojaci plniť úlohy v rámci operačného veliteľstva najskôr od 1. novembra 2020.

„Poznatky a skúsenosti s pôsobením v námornej operácii máme aj vďaka našim vojenským policajtom, ktorí v minulosti pôsobili v Stredomorí v operácií EUNAVFOR MED Sophia. Ich účasť v medzinárodných tímoch bola oceňovaná predovšetkým našimi zahraničnými partnermi a verím, že v prípade vyslania slovenských vojakov opäť potvrdíme, že sme pripravení spoločne sa podieľať na výzvach medzinárodnej bezpečnosti,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď.

Šéf rezortu obrany zároveň priblížil, že príslušníci Vojenskej polície pôsobili v operácii EUNAFVOR MED Sophia v rokoch 2017 a 2018 v dvoch 6-mesačných rotáciách v tzv. boarding tímoch na lodi Námorných síl Spolkovej republiky Nemecko. „Slovenská republika v súčasnosti rokuje s Nemeckom aj o možnostiach pokračovania tejto úspešnej spolupráce v rámci novej operácie IRINI,“ dodal.

Hlavnou úlohou operácie EUNAVFOR MED IRINI je prispieť k vykonávaniu zbrojného embarga OSN voči Líbyi prostredníctvom vzdušných, satelitných a námorných prostriedkov. Podpornou úlohou operácie je monitorovanie a zhromažďovanie informácií o nedovolenom vývoze ropy z Líbye. Prispieť má tiež k rozvoju kapacít pri výcviku líbyjskej pobrežnej stráže a námorníctva, ako aj k narušeniu obchodného modelu sietí prevádzačov a obchodníkov s ľuďmi v súlade s medzinárodným právom.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.