MENU

Minister Naď na konferencii CYBERSEC

Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes prostredníctvom live prenosu vystúpil na jednej z najväčších konferencií v oblasti kybernetickej bezpečnosti v Európe. Išlo o šiesty ročník diskusného fóra organizovaného Kosciuszko Institute v Poľsku s názvom European Cybersecurity Forum – CYBERSEC.

V rámci fóra diskutoval šéf rezortu obrany J. Naď v paneli „Informačná vojna – zneužitie histórie, náboženstva a ekonomiky v kybernetickom priestore“ s riaditeľom Centra výnimočnosti NATO pre oblasť kontrarozviedky Martinom Achimovičom a lotyšským ministrom obrany Artisom Pabriksom. Ako uviedol minister J. Naď, panel mal za cieľ poukázať na to, ako a prečo sa sféra sociálnych médií stala globálnym bojiskom.

„Technológia priniesla ľuďom nepredstaviteľné pohodlie a veľa veľmi dôležitých vecí sa vďaka nim stalo oveľa jednoduchších. Tienistou stránkou technológie je však ľahké šírenie dezinformácií a sociálne médiá sú najbežnejšou platformou/nástrojom na ich šírenie,“ zdôraznil minister. Súčasťou panelu bola tiež prezentácia príkladov dobrej praxe a osvedčených postupov krajín V4 pri riešení tohto nového rozmeru moderného boja v kybernetickom priestore.

Centrum výnimočnosti NATO pre oblasť kontrarozviedky vedené Slovenskom a Poľskom má za cieľ urýchliť obeh spravodajských informácií pri čelení hybridným hrozbám. Zároveň patrí medzi spevňujúce piliere NATO v reakcii na súčasné variabilné a meniace sa bezpečnostné otázky a hrozby, pričom predstavuje spoločný príspevok ku kolektívnej bezpečnosti členských štátov NATO. V súčasnosti na projekte participuje jedenásť krajín vrátane USA.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.