MENU

V Centre výcviku Lešť prebieha výcvik

vojakov aktívnych záloh


V centre výcviku Lešť aktuálne prebieha výcvik vojakov zaradených do aktívnych záloh, ten zajtra ukončí 43 frekventantov zo Ženijného práporu v Seredi. Od včerajšieho dňa sa k nim pripojilo aj 16 vojakov aktívnych záloh z Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave, ktorí sa neskôr presunú do Výcvikového a testovacieho centra v Zemianskych Kostoľanoch, pričom výcvik ukončia 2. októbra 2020.

„V súčasnosti pripravujeme novelu zákona, ktorej cieľom bude zatraktívnenie a skvalitnenie celého projektu aktívnych záloh. Ide o jednu z priorít rezortu obrany a našim cieľom je, aby sa tento projekt v budúcnosti otvoril čo najširšiemu počtu občanom, ktorí majú brannú povinnosť a záujem o vstup do aktívnych záloh. Verím, že novinky, ktoré chystáme prilákajú všetkých, ktorí by sa chceli podieľať na úlohách v prospech obrany Slovenskej republiky,“ povedal minister obrany J. Naď. Taktiež priblížil, že Ozbrojené sily SR plánujú v budúcom roku vycvičiť celkovo 330 vojakov zaradených do aktívnych záloh.

„Cieľom výcviku je zdokonaliť vojakov aktívnych záloh v pracovných návykoch v pozíciách, na ktoré sú určení. S ich prístupom k výcviku som veľmi spokojný. Všetci majú snahu uspieť čo najlepšie. Aktívne zálohy cvičíme už štyri roky. Niektorí zo záložníkov boli na ňom každý rok, ďalší sa pridali neskôr a máme tu aj úplných nováčikov. Ale som rád, všetci vytvorili dobrý kolektív, skúsenejší pomáhajú nováčikom, sú zohraní,“ vysvetľuje zástupca veliteľa ženijného práporu major Rastislav Dubovecký. V tomto roku boli na výcviku po prvý raz prítomní aj študenti 5. ročníka Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Plánované sú aj cvičenia vojakov aktívnych záloh z 21. zmiešaného mechanizovaného práporu v Trebišove v dňoch 28. 9. až 8. 10. 2020 a tiež príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia v dňoch 15. 10 až 29. 10. 2020.

Vojaci aktívnych záloh môžu počítať s motivačným príspevkom 600 eur ročne za predpokladu, že absolvujú aspoň 75 % doby cvičenia. Rovnako im v zmysle zákona patrí podľa dĺžky cvičenia aj pomerná časť hodnostného platu. Okrem toho bude rezort obrany nahrádzať zamestnávateľom mzdové náklady za čas neprítomnosti zamestnancov, náhradu príjmov z podnikania samostatne zárobkovo činných osôb na cvičení, ako aj zdravotné a sociálne odvody za čas cvičenia.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR – KOd

Súvisiaci článok:
Aktívne zálohy cvičia na vododrome v Centre výcviku Lešť

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.