MENU

Takmer 7000 vojakov a zamestnancov MO SR

dostane za boj proti Covid-19 odmeny


Ministerstvo obrany SR prerozdelí medzi profesionálnych vojakov a zamestnancov rezortu odmeny za boj v prvej línii proti pandémii Covid-19.

„Môžem potvrdiť, že sme sa rozhodli alokovať peniaze v prospech 6 972 profesionálnych vojakov a vojačiek a civilných zamestnancov, ktorí boli v priamom styku v prvej línii. Celkovo to pre náš rezort znamená približne 4,67 milióna eur a som veľmi vďačný – ako ministrovi financií a predsedovi vlády, tak aj kolegom za to, že sme mali vynikajúcu debatu a tiež spoluprácu v teréne,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

„Zároveň chcem vyzdvihnúť to, akým skvelým spôsobom sa Ozbrojené sily SR a rezort obrany prezentovali počas prvej vlny koronakrízy. Ukázali, že sme úplne jasným a vynikajúco fungujúcim ozubeným kolieskom v domácom krízovom manažmente a veľakrát sme naozaj zasahovali v oblastiach, kde si ľudia predtým ani nevedeli predstaviť, že by ozbrojené sily zasahovať mohli,“ zdôraznil minister.

Súčasne poďakoval všetkým, ktorí boli súčasťou prvej línie v boji proti pandémii. „Môžem vyzdvihnúť vojenských lekárov, ľudí, ktorí asistovali vojakom a vojačkám alebo tiež policajnému zboru pri ochrane verejného poriadku na hraniciach. Zabezpečovali sme transportné úlohy, rozvážali sme ochranné pomôcky a lieky po celom Slovensku, aj pre civilné nemocnice. Vojenská nemocnica v Ružomberku odviedla fantastickú prácu a zároveň, samozrejme, sme ubytovali tisíce ľudí v rámci našich ubytovacích zariadení v rámci karantén. Ďakujem pekne,“ povedal.

Odmenení budú ľudia, ktorí reálne pôsobili v prvej línii v teréne alebo zabezpečovali fungovanie nevyhnutných procesov a služieb. Ako priblížil minister Naď, 90 % z celkového počtu odmenených tvoria profesionálni vojaci a vojenskí policajti, najmä tí, ktorí boli nasadzovaní v rámci aktivít v spolupráci s Policajným zborom SR, teda samozrejme aj tí, ktorí pôsobili napríklad v marginalizovaných komunitách či zabezpečovali bezpečnosť a poriadok v karanténnych zariadeniach rezortu obrany či asistovali pri odberoch vzoriek na testovanie. V uvedenom počte sú zahrnutí tiež pracovníci Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku, Centra výcviku Lešť, Akadémie ozbrojených síl a ďalších rezortných zariadení vrátane Vojenského úradu hygieny a epidemiológie a Oddelenia krízového manažmentu Ministerstva obrany SR.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.