MENU

Minister obrany Jaroslav Naď odcestoval

na oficiálnu návštevu Čiernej Hory


Minister obrany SR Jaroslav Naď včera v rámci prvej oficiálnej návštevy Čiernej Hory rokoval s jej najvyššími predstaviteľmi. Počas pracovného programu diskutoval s prezidentom Milom Djukanovičom, s predsedom vlády Duškom Markovićom, a tiež so svojím rezortným partnerom čiernohorským ministrom obrany Predragom Boškovićom.

Predmetom rozhovorov boli najmä priority rezortu obrany, kontinuita bilaterálnej spolupráce, ako aj výmena skúseností v boji s pandémiou Covid-19. Minister obrany SR Jaroslav Naď vyjadril v súvislosti s blížiacimi sa voľbami v Čiernej Hore plnú podporu jej prodemokratickej transformácii, európskemu smerovaniu a integračnému úsiliu.

„Čiernu Horu čakajú tento týždeň voľby, ktoré ukážu, či bude krajina pokračovať proeurópskym a prozápadným smerom. Veľmi im držím palce, aby pokračovali v nastolenom trende. Ide o dlhodobo jednu z najstabilnejších krajín v regióne západného Balkánu. Po vstupe do NATO, ako základného a nepopierateľného garanta bezpečnosti a obrany, stojí pred krajinou okrem nadchádzajúcich volieb aj realizácia ďalšej základnej zahraničnopolitickej priority – vstup do EÚ,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď s tým, že členstvo Čiernej Hory v Európskej únii posilní demokraciu, hospodársky rast a teda aj stabilitu tejto krajiny. Zároveň dodal, že Slovensko je pripravené pomôcť Čiernej Hore skúsenosťami z vlastných integračných procesov.

Počas diskusie so svojím rezortným kolegom P. Boškovićom ocenil minister J. Naď vzájomné vzťahy, ktoré označil za veľmi živé, dynamické a flexibilné. Zároveň vyjadril záujem o ich ďalšie prehĺbenie. V tejto súvislosti hovorili najmä o spolupráci v oblastiach výcviku, vzdelávania a modernizácie ozbrojených síl vrátane obranného priemyslu. „Slovenské zbrojárske podniky majú veľký záujem o spoluprácu s čiernohorskými partnermi. Preto uvítame všetky podnety na rozvoj spolupráce v tejto oblasti, čo môže prispieť k zvýšeniu obranných kapacít oboch krajín,“ vyzdvihol minister J. Naď.

Pracovný program ministra obrany J. Naďa pokračuje v Čiernej Hore aj zajtra, a to rokovaním s predsedom parlamentu Čiernej Hory Ivanom Brajovićom.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd
Foto: Ministerstvo obrany Čiernej Hory

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.