MENU

Na trenčianskom letisku kraľovali ťažké motocykle

Druhý augustový týždeň sa na dráhe trenčianskeho letiska stretli motorkári zo slovenskej Vojenskej polície, ich kolegovia z VP Českej republiky a Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Ministerstva vnútra SR.

Vedúci oddelenia ochrany osôb a sprevádzania Odboru policajného výkonu Vojenskej polície Bratislava mjr. Róbert Beták zdôrazňuje, že cieľom a zmyslom výcviku je zdokonalenie vojenských policajtov – vodičov motocyklov v ich zručnostiach, schopnostiach jazdy na motocykli a vzájomné si odovzdávanie získaných skúseností s kolegami z Českej republiky a Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Ministerstva vnútra SR, a to aj z oblasti taktiky pri výkone a sprevádzaní osôb.

Slovenská strana používa motocykle Honda, konkrétne vojenskí policajti typ Honda VSR 800X, ich kolegovia z Veliteľstva ochrany osôb, oddelenia sprevádzania VP Praha zasa BMW R1200. Zástupcovia českej vojenskej polície si spoločný výcvik so slovenskými kolegami na trenčianskom letisku pochvaľovali. Podľa nich si navzájom odovzdali skúsenosti, ktoré pri sprevádzaní a ochrane delegácií v poslednom období získali.

Vojenskí policajti oboch krajín i príslušníci Úradu na ochranu ústavných činiteľov spoločne nacvičovali na ploche letiska ovládanie motocykla pri nižších rýchlostiach, stabilitu, prácu s ťažiskom, ako aj prejazd zúženými priestormi, aby takto získali potrebné návyky a skúsenosti na sprevádzanie v často hustej mestskej premávke, mali správny odhad a istotu. Pre tento nácvik im slúžil aj podľa ich slov náročný prekážkový parkúr, ktorý postavili českí kolegovia. Zvládnuť ho plynulo, bez dotyku a v rozumnom čase nebolo ľahké. Priznáva to aj nrtm. Martin Kvašai z oddelenia ochrany osôb a sprevádzania VP Bratislava, ktorý je vojenským policajtom už 18 rokov. Predtým bol príslušníkom Policajného zboru SR. Motorkárom je od založenia tejto zložky vo VP, predtým zabezpečoval ochranu a sprevádzanie osôb z kabíny auta. Dokonalé ovládanie motocykla Honda, ktorý s kuframi, majákom a zvukovo výstražným zariadením váži okolo 250 kilogramov rozhodne nie je jednoduché.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU alebo TU.

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR – KOd

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.