MENU

Štátny tajomník Marian Majer rokoval

s fínskym veľvyslancom J. Pesolom


Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer dnes na pôde rezortu obrany prijal veľvyslanca Fínskej republiky Jukku Pesolu.

Témam dnešného dialógu dominovali nielen možnosti rozvoja obrannej bilaterálnej spolupráce medzi Slovenskom a Fínskom, ale aj priority a ciele súčasnej vlády v oblasti zahraničnej politiky a bezpečnosti, projekty v oblasti modernizácie ozbrojených síl, a tiež posilňovanie multilaterálnej spolupráce na úrovni EÚ a NATO. Veľvyslanca Pesolu informoval aj o nadchádzajúcej zahraničnej pracovnej návšteve Fínska, ktorá sa uskutoční v priebehu budúceho týždňa.

„V aktuálnych zahraničnopolitických témach, ako aj na pôde EÚ sa postoje oboch krajín často zhodujú a v mnohých otázkach vystupujeme koordinovane. Tieto východiská vytvárajú vynikajúcu pôdu na ďalšie prehlbovanie vzťahov aj v politicko-vojenskej oblasti,“ povedal štátny tajomník Marian Majer. Taktiež ocenil, že vo Fínsku začala diskusia o reforme a posilnení kapacít obranných síl, s čím je spojená aj otázka modernizácie ozbrojených síl. „Verím, že aj v oblasti modernizácie ozbrojených síl máme Fínsku čo ponúknuť, a to aj vďaka špičkovým produktom nášho domáceho obranného priemyslu,“ dodal.

Štátny tajomník Majer predstavil fínskemu veľvyslancovi nové priority a ciele rezortu obrany. Informoval ho taktiež o príprave nových strategických dokumentov, príprave Akčného plánu boja proti hybridným hrozbám, ako aj o plnení záväzkov, ktoré vyplývajú Slovenskej republike z členstva v EÚ a NATO v oblasti obrany a bezpečnosti.

Priestor na diskusiu dostala aj otázka spoločných iniciatív v rámci EÚ vrátane Stálej štruktúrovanej spolupráce tzv. PESCO a tiež otázky spoločného riešenia výziev v oblasti boja proti hybridným hrozbám. Štátny tajomník M. Majer v tejto súvislosti vyzdvihol členstvo Slovenska v Centre výnimočnosti pre boj s hybridnými hrozbami v Helsinkách, a zdôraznil tiež potrebu ešte užšej spolupráce v tejto oblasti.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.