MENU

MO SR navrhuje, aby na Slovensku mohli

pôsobiť štyria americkí vojaci


Ministerstvo obrany SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh na vyslovenie súhlasu s prítomnosťou príslušníkov ozbrojených síl Spojených štátov amerických na území Slovenskej republiky. Účelom ich prítomnosti bude poskytovanie poradenstva a výcviku pre vojakov Ozbrojených síl SR.

„Je veľmi dôležité zdôrazniť, že tento návrh neznamená nijakú novinku v pôsobení amerických vojakov na Slovensku. Príslušníci ozbrojených síl USA pôsobili na našom území už aj v minulosti, pretože ide o dlhodobú a kontinuálnu spoluprácu s naším kľúčovým spojencom na vysokej úrovni vrátane intenzívnej vojenskej spolupráce v oblasti vojenského výcviku, cvičení a poradenstva,“ zdôraznil minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň dodal, že ide o pôsobenie celkovo štyroch amerických vojakov, a to bez vojenskej techniky.

V prípade schválenia návrhu by príslušníci ozbrojených síl Spojených štátov amerických plnili úlohy výcviku a poradenstva pri rozvíjaní spôsobilostí pre civilno-vojenskú spoluprácu (CIMIC – „Civil-Military Cooperation“) a psychologických operácií tímov ozbrojených síl (PSYOPS – „Psychological Operations“). Zároveň by to znamenalo prehĺbenie spôsobilostí Ozbrojených síl SR potrebných pre splnenie záväzku Slovenska prispieť do Síl okamžitej reakcie NATO.

Z predloženého materiálu ďalej vyplýva, že príslušníci ozbrojených síl USA by boli v prípade schválenia návrhu dislokovaní v rámci posádky v Martine, pričom na Slovensku by pôsobili od 1. októbra 2020 po dobu 36 mesiacov v deväťmesačných rotáciách. Náklady spojené s prítomnosťou príslušníkov ozbrojených síl USA by boli hradené americkou stranou.

Návrh je v medzirezortnom pripomienkovom konaní do 13. augusta 2020, pričom rezort obrany ho chce na rokovanie vlády predložiť začiatkom budúceho týždňa.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.