MENU

Dar Slovenskej republike

Kríza spôsobená šírením koronavírusu Covid-19 zasiahla všetky oblasti Slovenskej republiky. Aj napriek tomu, že došlo k uvoľneniu opatrení a situácia sa javí stabilnejšou, je dôležité, aby kľúčové prvky štátnej správy boli pripravené na prípadné zhoršenie situácie spojenej s epidemiologickou situáciou na území SR. Pre zabezpečenie najvyššej možnej úrovne pripravenosti je potrebné vytvoriť dostatočné zásoby zdravotníckeho materiálu.

Práve v tejto oblasti sa rozhodlo Veľvyslanectvo Spojených štátov amerických na Slovensku poskytnúť pomocnú ruku Ministerstvu zdravotníctva Slovenskej republiky a zabezpečiť ochranné prostriedky pre zdravotnícky personál.

Vzájomná spolupráca medzi americkým CA tímom (z anglického Civil Affairs) a martinským Strediskom civilno-vojenskej spolupráce a psychologických operácií Síl pre špeciálne operácie bola iniciačnou pre nakúpenie viac ako dvadsaťpäťtisíc osobných ochranných prostriedkov – rúšok, respirátorov, ochranných odevov, okuliarov, rukavíc a bezkontaktných teplomerov.

Prostriedky v hodnote tridsaťtisíc USD boli americkým veľvyslanectvom nakúpené od slovenskej firmy poskytujúcej zdravotnícke vybavenie a v utorok 21. júla 2020 doručené do skladov Ministerstva zdravotníctva SR. Štátnemu tajomníkovi Ministerstva zdravotníctva SR Petrovi Stachurovi, v prítomnosti zástupcu Veliteľstva Síl pre špeciálne operácie a zastupujúceho veliteľa Strediska civilno-vojenskej spolupráce a psychologických operácií kapitána Tibora Petríčka, ich odovzdala zástupkyňa veľvyslankyne USA na Slovensku Natasha Franceschi.

Zo skladov bude materiálna pomoc distribuovaná nielen priamo zdravotníckemu personálu pôsobiacemu v teréne. Ochranné prostriedky sú určené najmä pracovníkom príspevkovej organizácie ministerstva zdravotníctva Zdravé regióny, ktorí pôsobia v marginalizovaných rómskych komunitách.

Aj táto pomoc je pozitívnym príkladom výbornej spolupráce medzi partnermi NATO.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: npor. Matej Vallo, StrCaP/VeSŠO
Foto: por. Miroslava Mindárová, Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.