MENU

Partnerstvo a spoločné euroatlantické hodnoty

tvoria piliere úspešnej politicko-vojenskej spolupráce Slovenska a Nemecka


Minister obrany SR Jaroslav Naď rokoval dnes na pôde rezortu obrany s ministerkou obrany Spolkovej republiky Nemecko Annegretou Kramp-Karrenbauerovou.

Počas jej prvej oficiálnej návštevy Slovenska diskutovali najmä o aktuálnych otázkach bezpečnosti a obrany a venovali sa tiež identifikácii príležitostí, ktoré prispejú k ďalšiemu posilňovaniu vzájomnej spolupráce.

„Od ostatnej oficiálnej bilaterálnej návštevy nemeckého ministra obrany v Bratislave ubehlo už 12 rokov. Veľmi si cením, že presne na prvé výročie svojho pôsobenia vo funkcii prišla pani ministerka Annegret Kramp-Karrenbauerová dnes na Slovensko. Počas stretnutia som jasne deklaroval pozície novej slovenskej vlády, ktoré sa týkajú obrany a bezpečnosti nielen našej krajiny, ale aj názorov na budúcnosť európskej a euroatlantickej obrannej politiky,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. „Spolková republika Nemecko je nepochybne jedným z našich najvýznamnejších partnerov a spojencov v medzinárodnom spoločenstve – tak politicky, ako aj ekonomicky. Potvrdzuje to tiež vynikajúca spolupráca v oblasti obrany medzi našimi krajinami, čoho dôkazom sú spoločne dosiahnuté výsledky,“ dodal.

Pri tejto príležitosti minister Naď vyzdvihol úlohu nemeckého predsedníctva v Rade EÚ a vyjadril podporu jeho prioritám a iniciatívam v oblasti obrany a bezpečnosti, medzi ktoré patrí príprava Strategického kompasu, Stála štruktúrovaná spolupráca EÚ (PESCO) a prehlbovanie spolupráce v rámci EÚ a NATO. „Silné partnerstvo a spoločné euroatlantické hodnoty tvoria piliere úspešnej politicko-vojenskej spolupráce Slovenska a Nemecka a sú dôležitým východiskom pri rozhodovacích procesoch na multilaterálnej úrovni,“ povedal šéf rezortu obrany.

„Pracovná cesta, ktorú absolvujem aj tu v Bratislave, je cesta k partnerom, priateľom, k tým, s ktorými nás spájajú spoločné záujmy, ale aj spoločné pozície a hodnoty. Bilaterálna spolupráca medzi Slovenskom a Nemeckom je na veľmi dobrej úrovni a osvedčila sa už aj v minulosti. Aj to je jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla, že úrad nemeckého pridelenca obrany na Slovensku ostane zachovaný,“ uviedla šéfka nemeckého rezortu obrany. Taktiež vyzdvihla pôsobenie príslušníkov Vojenskej polície na nemeckej fregate v operácii Sophia v Stredozemnom mori. Ako ďalej uviedla, súčasná pandémia ukázala nevyhnutnosť spolupráce európskych krajín v rámci zvyšovania odolnosti a schopnosti reagovať. „Predovšetkým doteraz nadviazaná vojenská spolupráca je príkladom, ako krajiny dokážu spolupracovať v čase krízy,“ ocenila význam už existujúcej spolupráce šéfka nemeckého rezortu obrany.

Jednou z kľúčových tém stretnutia bolo tiež pôsobenie príslušníkov ozbrojených síl v zahraničných misiách a operáciách. Minister Naď taktiež vyzdvihol účasť slovenských vojenských policajtov v operácii Sophia. „Išlo o najúspešnejší projekt bilaterálnej vojenskej spolupráce Slovenska a Nemecka,“ povedal. Aj preto sa ministri v diskusii zamerali aj na možnosti pokračovania tejto spolupráce v novej operácii Irini, ktorej začiatok je plánovaný v auguste tohto roka.

Minister obrany Naď ocenil účasť nemeckých zástupcov v rámci slovenského Styčného tímu pre integráciu síl NATO (NFIU) vo Vajnoroch. Šéfovia rezortov obrany pozitívne zhodnotili komplexnú spoluprácu v oblasti výcviku, cvičení, pozemných aj vzdušných síl, ako aj v oblasti vzdelávania, kde prebehajú aktívne kontakty medzi Akadémiou ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši a Veliteľskou akadémiou Bundeswehru v Hamburgu. Témou dnešnej diskusie boli aj ciele a vízie oboch rezortov. Minister Naď predstavil ministerke Kramp-Karrenbauerovej priority slovenského rezortu obrany v oblasti modernizačných projektov a revízie strategických dokumentov. Zároveň pozval predstaviteľov Ministerstva obrany Spolkovej republiky Nemecko pre vyzbrojovanie na výstavu obranného priemyslu IDEB v Bratislave, ktorá sa uskutoční v dňoch 28. – 30. októbra 2020.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Návšteva ministerky obrany Spolkovej republiky Nemecka
Lubomír Metnar po setkání s německou ministryní obrany: Naši spolupráci považuji za vysoce nadstandardní

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.