MENU

Rezorty obrany a diplomacie už začali s prípravou

nových strategických dokumentov, na rokovanie vlády ich chcú predložiť do konca tohto roka


Ministerstvo obrany SR a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR si dali za cieľ pripraviť nové strategické dokumenty pre oblasť bezpečnosti a obrany Slovenskej republiky do konca roka 2020. Vyplýva to zo spoločného návrhu rezortov na prípravu Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej stratégie SR, ktorý včer schválila vláda SR.

„Ide o otázku bezpečnosti a obrany SR. Bolo naozaj nezodpovedné, že v predchádzajúcom volebnom období nedošlo k novelizácii týchto dvoch dokumentov a tým pádom máme stále platné dokumenty z roku 2005. Musíme si uvedomiť, čo všetko sa udialo vo svete od roku 2005 do roku 2020, na čo v podstate naše strategické dokumenty nereflektovali,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. Zdôraznil tiež, že pre Ministerstvo obrany SR je mimoriadne dôležité mať schválenú aktuálnu verziu Obrannej stratégie SR. „Tento dokument je vlastne strechou všetkých plánovacích dokumentov, ktoré v rezorte obrany máme. Ide o systémové obranné plánovanie, ktoré musí mať hlavu a pätu,“ vysvetlil.

Ako uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok, k príprave a schváleniu nových strategických dokumentov sa zaviazala vláda SR aj vo svojom programovom vyhlásení. „Je to základný dokument, v ktorom Slovenská republika povie, ako vidí svet, v ktorom žijeme. Z politického hľadiska považujem naozaj za nevyhnutné, aby sme mali jednotný postoj k tomu, ako vyzerá svet, v ktorom žijeme a ten je naozaj vo veľkom pohybe,“ povedal minister Korčok.

Podľa vládou schváleného materiálu majú oba dokumenty reflektovať aktuálnu zahranično-politickú a bezpečnostnú situáciu, pričom rezorty chcú o príprave stratégií intenzívne komunikovať aj s verejnosťou. Do ich tvorby chcú zapojiť aj mimovládne organizácie, odbornú a akademickú komunitu a tiež všetky politické subjekty Národnej rady SR, ktoré o to prejavia záujem.

Postup prípravy dokumentov tak má byť transparentný a systémový, pričom už koncom júla má po prvýkrát zasadnúť aj medzirezortná pracovná skupina. Minister obrany Jaroslav Naď v tejto súvislosti vyzdvihol, že spolupráca oboch ministrov a ich rezortov na procese prípravy dokumentov je už od prvých momentov vynikajúca.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.