MENU

Zmeny v procese nákupu výstroja

pre vojakov Ozbrojených síl SR


Súčasné vedenie rezortu obrany realizuje kroky potrebné k obstaraniu výstrojných súčiastok, materiálu a služieb s tým súvisiacich pre vojakov. Na tento účel je v roku 2020 vyčlenených viac ako 15,5 mil. eur. Oproti roku 2019 tak pre túto oblasť vyčlenilo o takmer 3,3 mil. eur viac.

„Ešte pred nástupom do funkcie ma kontaktovali mnohí vojaci so sťažnosťami, že ak chcú mať v čom slúžiť, musia si to kúpiť na vlastnú päsť. Už vtedy som hovoril, že je to nemysliteľné. Dnes, už ako minister obrany, mám možnosť to zmeniť. Na ministerstve sme preto naštartovali proces nákupov výstroja pre vojakov tak, aby si ho už nemuseli kupovať v e-shopoch,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď. Rezort už v súčasnosti pracuje aj na internom dokumente, ktorý má za cieľ analýzu súčasného systému výstrojného zabezpečenia, identifikovať nedostatky a navrhnúť efektívne riešenia.

Rezort obrany začal proces obstarávania položiek, ktoré vojakom chýbajú najviac. „V prvom rade sme rozbehli procesy na nákup počtovo najkritickejších položiek, ktoré ale vojaci nevyhnutne potrebujú každý deň – poľné rovnošaty, služobné rovnošaty, pracovné odevy, tričká, topánky či bielizeň, ďalej tiež športový výstroj a prostriedky individuálnej ochrany jednotlivca,“ priblížil minister Naď. Zároveň doplnil, že jeho cieľom je zabezpečiť vojakom všetko, čo potrebujú v čo najkratšom možnom čase, avšak v prvom rade transparentne a efektívne.

Obstarávané položky vzišli z požiadaviek samotných vojakov prostredníctvom integrovaného informačného systému pre tvorbu elektronického plánu obstarávania. Nákup výstrojných súčiastok a materiálu sa uskutočňuje individuálne po zákazkách, resp. skupine položiek v rozsahu uzatvorenej rámcovej dohody. V súčasnosti sú v procese prípravy zmluvy na nákup napríklad 98 699 ks rôznych druhov tričiek, 8600 ks poľných blúz, 9600 ks poľných nohavíc, 3166 ks pracovných blúz, 3 559 pracovných nohavíc, 5685 ks popruhových opaskov, 5200 poľných čiapok či 2771 tašiek na výstroj.

Výhľadovo sú v procese tiež zmluvy na dodanie termo oblečenia – 3000 ks búnd, 3080 ks tričiek, 3060 ks nohavíc, ako aj 3192 ks zimných búnd, 2654 ks pletených čiapok, 1920 ks kukiel a tiež 3703 párov rukavíc. Okrem toho rezort plánuje nakúpiť napríklad aj historické rovnošaty, reprezentačné rovnošaty, osobné ochranné pracovné pomôcky, stany, taktické vesty pre Vojenskú políciu, letecký výstroj, ako aj revízie a opravy výstrojných súčiastok balistickej ochrany.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.