MENU

Ministerstvo obrany SR odovzdalo nemocniciam

špecializované prístroje na boj s koronavírusom


Generálny riaditeľ sekcie vyzbrojovania Ministerstva obrany SR – národný riaditeľ pre vyzbrojovanie Jozef Zekucia dnes v priestoroch EVPÚ, a. s. v Novej Dubnici odovzdal predstaviteľom nemocníc v Bratislave, Martine, Ružomberku a Košiciach špecializovanú zdravotnícku techniku. Inhalačné zariadenia, ktoré dostal rezort ako dar od Republikovej únie zamestnávateľov, budú pomáhať pri liečbe pacientov aj s koronavírusom.

„Rezort obrany prijíma takúto pomoc zo strany Republikovej únie zamestnávateľov s veľkou radosťou a vďakou. Aj napriek tomu, že sme si na Slovensku od koronavírusu na čas oddýchli, situácia vo svete naznačuje, že tieto prístroje môže Slovensko v boji proti pandémii ešte nutne potrebovať,“ vyzdvihol Generálny riaditeľ sekcie vyzbrojovania Ministerstva obrany SR – národný riaditeľ pre vyzbrojovanie Jozef Zekucia.

Poďakoval tiež za termokamery, ktoré dostal rezort od republikovej únie ešte v máji tohto roka. „Naši vojaci ukázali počas pandémie úžasné odhodlanie a nasadenie. Som presvedčený, že v prípade druhej vlny budú k situácii pristupovať rovnako a zároveň, že tieto prístroje im umožnia pomáhať Slovensku ešte efektívnejšie,“ povedal.

Prof. MUDr. Ján Slezák, DrSc. predstavil podrobnosti daru a tiež jeho využitie. „Ide o lekársky generátor vodíka/kyslíka s rozprašovačom, ktorý zmierňuje príznaky spôsobené respiračnými chorobami. Je tiež účinný ako doplnková terapia pre pacientov, ktorí majú chemoterapiu. Zabraňuje nespavosti a zlepšuje kvalitu spánku. Môže sa použiť na zmiernenie reumatoidnej artritídy a cukrovky. Veríme preto, že darovaná technológia pomôže ako v časoch koronakrízy, tak aj mimo nej,“ povedal.

Za Úrad hlavného lekára OS SR poďakoval rezortu obrany a zástupcom Republikovej únie zamestnávateľov plk. MUDr. Ladislav Neubert, za Jesseniovu lekársku fakultu Martin Prof. MUDr. Dušan Dobrota, CSc. a Ing. Pepucha, za Univerzitnú nemocnicu Martin Ing. Stanislav Škorňa, za UNLP Košice doc. MUDr. Jozef Firment, PhD., za SAV Bratislava Prof. MUDr. Ján Slezák, DrSc.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Elektrotechnický výskumný a projektový ústav

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.