MENU

Náprava havarijného stavu vojenských útvarov

je jednou z hlavných priorít rezortu obrany


Minister obrany Jaroslav Naď v piatok 19. júna navštívil vojenské útvary v Michalovciach a Trebišove. Zaujímal sa predovšetkým o reálny stav ich infraštruktúry, ktorá bola predchádzajúcimi vedeniami rezortu obrany dlhodobo a výrazne zanedbávaná.

Spolu so šéfom rezortu obrany navštívili vojenské útvary aj štátny tajomník Marian Majer, zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR genpor. Josef Pokorný a poslanci Národnej rady SR Milan Potocký a Rastislav Jílek.

„Do vojenskej infraštruktúry sa neinvestovalo roky, čoho výsledkom je havarijný stav budov a zariadení v jednotlivých útvaroch. Je nemysliteľné, aby táto infraštruktúra bola zanedbávaná aj naďalej. Ide preto o dôležitú oblasť, ktorej budeme venovať náležitú pozornosť,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. „Každej výzvy sa chceme chopiť naplno tak, aby sme pre príslušníkov a príslušníčky Ozbrojených síl SR urobili maximum, čo bude v našich silách. Pretože je dôležité, aby prostredie, v ktorom trávia najviac času, bolo na adekvátnej úrovni a zodpovedalo bezpečnostným kritériám,“ dodal.

Pri príležitosti návštevy Posádkového cvičiska Biela hora minister Naď ocenil, že profesionálni vojaci zanedbaný stav v zariadení začali riešiť svojpomocne v rámci drobných opráv a údržby. „Ak by sa do rozvoja infraštruktúry vojenských útvarov investovalo tak, ako sa malo – priebežne a transparentne, nebola by v týchto útvaroch situácia taká kritická, ako je dnes. Nie je to fér predovšetkým voči samotným profesionálnym vojakom, ktorí si pri výkone profesionálnej služby zaslúžia tie najlepšie podmienky,“ povedal minister Naď. Zároveň zdôraznil nevyhnutnosť opravy riadiacej veže cvičiska vedenia bojových vozidiel v Posádkovom cvičisku Biela hora, ktorú nedávno výrazne poškodilo zemetrasenie.

Šéf rezortu obrany vyjadril presvedčenie, že je taktiež dôležité, aby profesionálni vojaci mohli plniť svoje úlohy, či už v rámci domáceho, alebo medzinárodného krízového manažmentu, s modernou a spoľahlivou vojenskou technikou. „Delostrelecký oddiel v budúcnosti posilní 25 samohybných kanónových húfnic ZUZANA 2. Verím, že moderná technika splní ich očakávania, pretože ide o špičkový produkt nášho domáceho obranného priemyslu,“ uviedol minister Naď počas návštevy Samohybného delostreleckého oddielu v Michalovciach.

Súčasťou pracovného výjazdu ministra Naďa bola aj návšteva zariadenia na Zemplínskej šírave, z ktorého bývalé vedenie rezortu plánovalo vybudovať penzión pre vojnových veteránov. „Aj tu sa ukázalo, že ide o politickú utópiu, pretože to, čo sľúbili nielen vojakom, zostalo bez reálnych činov. V tejto súvislosti neboli spracované projekty, premyslený podnikateľský plán a neboli vyčlenené ani finančné prostriedky,“ doplnil.

Minister obrany Jaroslav Naď včera navštívil aj vojenské útvary Veliteľstva Pozemných síl Ozbrojených síl SR – Samohybný delostrelecký oddiel a 22. mechanizovaný prápor v Michalovciach, 21. mechanizovaný prápor, 23. motorizovaný prápor, ako aj Tankový prápor v Trebišove. Pri tejto príležitosti poďakoval profesionálnym vojakom za kvalitné plnenie úloh a taktiež sa zaujímal o možnosti zlepšenia podmienok výkonu profesionálnej služby a infraštruktúry aj v týchto útvaroch. „Všetky tri prápory sú dislokované v jedných kasárňach. Aj tu je preto potrebné investovať a prispieť tak k uľahčeniu plnenia služobných úloh čím skôr,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR

Súvisiace články:
Pracovná návšteva ministra obrany v posádke Michalovce a Trebišov
Pracovná návšteva ministra obrany v trebišovských kasárňach
Vojenská polícia zabezpečila sprievod ministra obrany

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.