MENU

Slovenskí vojaci plnia úlohy v prospech mieru

a bezpečnosti vo svete už 27 rokov


Príslušníci Ozbrojených síl SR sa od vzniku samostatnej Slovenskej republiky podieľajú na spoločných úlohách a cieľoch v prospech mieru a bezpečnosti vo svete v rámci mierových síl OSN. V súčasnosti pôsobí pod hlavičkou OSN v mierových misiách celkovo 243 slovenských vojakov a vojačiek.

„Dnes si spoločne pripomíname Medzinárodný deň mierových síl OSN. Naši profesionálni vojaci a vojačky svojím odhodlaním a nasedením počas plnenia úloh v prospech mieru a bezpečnosti dennodenne už 27 rokov dokazujú, že sú neodmysliteľnou a rešpektovanou súčasťou medzinárodných tímov,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. V súvislosti s tohtoročnou témou medzinárodného dňa „ženy v mierových silách“ ocenil, že v radoch mierotvorcov majú svoje zastúpenie aj slovenské profesionálne vojačky. Pri tejto príležitosti vzdal úctu príslušníkom Ozbrojených síl SR, ktorí prišli o život pri plnení služobných úloh v zahraničí. „Nikdy nezabudneme na našich vojakov, ktorí sa už k svojim najbližším domov nevrátili. Česť ich pamiatke,“ doplnil.

V súčasnosti pôsobí na Cypre v mierovej misii UNFICYP 241 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho 25 žien. Dvaja profesionálni vojaci plnia úlohy na Blízkom východe v rámci pozorovateľskej misie UNTSO.          

Organizácia Spojených národov (OSN) je medzinárodná organizácia, ktorá vznikla v roku 1945. V súčasnosti je jej členmi 193 štátov, ktoré sa zaviazali zachovávať medzinárodný mier a bezpečnosť, rozvíjať priateľské vzťahy medzi národmi a podporovať sociálny pokrok, lepšie životné podmienky a ľudské práva. Od vzniku mierových misií v roku 1948 sa ich uskutočnilo už 72 a v súčasnosti je aktívnych 13 mierových misií. Slovensko od svojho vzniku pomáhalo v 17 mierových misiách OSN, v ktorých sa zúčastnilo celkovo viac ako 11 000 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.